Каталуния на местни избори – бори се за отцепване от Испания

Каталуния на местни избори – бори се за отцепване от Испания
Стотици хиляди хора участваха през септември в Барселона в демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуния. Снимка: Bloomberg
A A+ A++ A

Испанската автономна област Каталуния гласува в неделя на местни избори, доминирани от въпроса за отцепване от Испания.

Министър-председателят на областта Артур Мас свика предсрочни избори в опит да спечели подкрепа за местен референдум след четири години за възможността каталунците да се сдобият с независима държава до 2020 г., предадоха световните агенции, цитирани от Би Ти Ви.

Социологическите проучвания показват, че повечето каталунци ще гласуват за партии, които са за обявяване на независимост.

Според прогнозите партията на Мас вероятно ще спечели 62 мандата в местния парламент.

Това не е достатъчно за абсолютно мнозинство, но като се прибавят гласовете и за останалите сепаратистки настроени политически формации, се очаква поддръжниците на независимостта да си осигурят мнозинство от две трети, съобщава БТА.

Заплахата от отцепване на богатата Каталуния е сериозен проблем за испанския министър-председател Мариано Рахой, който се стреми да покаже стабилност и фискална отговорност в усилията си да задържи Испания в еврозоната и да избегне международни спасителни мерки въпреки тежката рецесия.

Именно икономическата криза насърчи отцепническите настроения в Каталуния, която разполага със завидно ниво на самоуправление.

В момента областта изпитва финансови трудности и Мас твърди, че тя е щяла да се справи по-добре с кризата, ако не е трябвало постоянно да прехвърля част от данъчните си постъпления към по-бедни испански региони.

Според критиците обаче премиерът е подел каузата за независимост, за да накара каталунците да забравят неговите непопулярни мерки за икономии в здравеопазването и образованието.

Все пак социологическите проучвания показват, че все повече жители на областта подкрепят идеята за отцепване от Испания.

Сега делът им е над 50 процента, докато през 90-те години на 20 век той е бил почти двойно по-малък.

Стотици хиляди хора участваха през септември в Барселона в демонстрация в подкрепа на независимостта.

Стъпките към независимост получиха тласък през 2010 г., когато Конституционният съд на Испания разгневи каталунците с решението си да ограничи автономията на областта.

През септември тази година Рахой допринесе за засилването на движението за независимост, като отказа да позволи на Каталуния да управлява своите данъци.

Критиците обаче настояват, че евентуално отцепване би навредило на Каталуния, тъй като би я лишило от испанския пазар и би я принудило да изгради редица структури, за които в момента тя не може да плаща.

Освен това евентуална независимост би оставила Каталуния извън Европейския съюз, поне в началото.

Рахой предупреждава, че на Каталуния би й се наложило да кандидатства за присъединяване към общността, което е продължителен процес.

Испанското правителство казва, че конституцията на страната не позволява на областите да организират референдуми и се зарича да блокира евентуален вот.

Привърженици на независимостта твърдят, че ако референдумът за независимост получи голяма подкрепа, Испания ще бъде принудена да промени конституцията си, а ЕС би трябвало да уважи самоопределението на Каталуния.

#Каталуния #Испания #Артур Мас #избори #референдум #Мариано Рахой #премиер на Испания #Барселона #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"