Христо Проданов завинаги остана в прегръдките на Хималаите

Христо Проданов завинаги остана в прегръдките на Хималаите
A A+ A++ A

Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята на този успех разказваме през спомените на племенницата на Христо Проданов.

На 20 април 1984 година Христо Проданов покорява най-високия връх Еверест по изключително трудния маршрут на Западния гребен, без кислородна маска. 40 години по-късно този подвиг не е повторен.

40 години след смъртта на Христо Проданов в ледената прегръдка на Еверест племенницата му Светлана Проданова-Каменова е убедена, че той никога не е имал намерение да се изкачи на всяка цена.

"Много сме си говорили за това – дали би рискувал живота си, за да изкачи даден връх, особено мечтата му Еверест. Изобщо никога не е споменавал, че е готов да се жертва за върха“, казва тя.

Светлана пази скъпи спомени от своя чичо, който често ги навестявал в дома им в Карлово. "Още от малка си спомням, че много обичаше да си играе с нас. В Карлово има един известен водопад "Сучурум“. Той обичаше да се хвърля от високите скали във водата“, разказва тя.

В деня на заминаването за Еверест нищо не предвещавало трагедията. "Най-яркият ми спомен беше събирането на най-близките му приятели и роднини в София вечерта преди заминаването. Той беше много весел, много щастлив“, казва тя.

На 20 април 1984 година цяла България тръпне – българин е на покрива на света по най-тежкия западен маршрут и без кислородна маска.

"Разбрах, че са съобщили, че той е изкачил върха. Това беше на 20-ти вечерта. Аз се обадих на моята по-голяма сестра, която също е алпинист – Марияна Масларова. Тя тогава ми каза "Много е хубаво това. Обаче съм много притеснена, тъй като часът е много късен и може да се случи най-лошото, тъй като няма време за слизане“, спомня си Светлана, предава bTV.

Христо проявва нечовешка издържливост и воля за живот. "Той е натискал комутатора на радиостанцията, на 21-ви вечерта е продължавал да натиска, той е давал признаци на живот“, разказва Светлана.

20 години по-късно под Еверест загива другата племенница на Христо – Марияна Масларова. Тя тръгва за Хималаите, вдъхновена от примера на чичо си.

"Предполага се, че тя е изкачила върха, тъй като е била видяна от руска експедиция само на 68 метра под върха. Не смятам, че е някакво родово проклятие. Аз се гордея, че произхождам от род, в който има такива силни личности“, казва Светлана.

Христо Проданов остава завинаги на 41. И днес неговото тяло и това на племенницата му са някъде под ледената прегръдка на Еверест.

#Христо Проданов #Еверест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите