СДС търсят нов конституционен съдия, спасяват България от капана „Марковска”

СДС търсят нов конституционен съдия, спасяват България от капана „Марковска”
Експрезидентът Петър Стоянов отказа номинацията за конституционен съдия след разразилия се вътрешен конфликт в СДС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС ще търси нова кандидатура за конституционен съдия, след като в петък Петър Стоянов отказа номинацията.

Отказът на Стоянов дойде след вътрешен конфликт, след като депутатите от СДС бяха твърдо решени да не внасят кандидатурата му в парламента и отправиха обвинения за договорки с управляващите, припомня Дарик.

Номинацията на Стоянов беше предложена, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи кандидат на сините.

След дни на вътрешнопартийна война, последвани от отказа на Петър Стоянов, СДС отново тръгва от нулата в търсене на кандидат за конституционен съдия.

Официално Стоянов се аргументира, че независимо от усилията, които е положил, се оказало невъзможно в толкова кратък срок да прекрати ангажиментите си в чужбина. Мотив, за който той предупреди във вторник при номинирането му, съобщава БНТ.

„Последните 3 години аз съм изключително ангажиран със сериозна международна активност и напускането на тази активност би причинило сериозни сътресения на хората, с които работя от години", заяви Петър Стоянов.

Според лидера на СДС Емил Кабаиванов обаче отказът е свързан с негативната кампания срещу Стоянов, водена от депутати на СДС, ДСБ и среди на БСП.

„Тази кампания даде отговор на някои много важни въпроси – защо СДС напусна Синята коалиция, защо през тези 3 години депутатите от Синята коалиция тайничко колаборираха с БСП, защо и каква роля игра Иван Костов през прехода. Една от основните му цели беше да нанася удари върху истинската десница. Защо една малка групичка от хора искат да правим обединение с Иван Костов, а не застават зад Петър Стоянов", заяви Емил Кабаиванов.

Лидерът на СДС каза още, че депутатите са получили своята морална присъда и не отрече, че в понеделник могат да бъдат изключени на Националния партиен съвет. Те самите пък не смятат да присъстват.

Запитан как приема решението на Стоянов да се откаже Ваньо Шарков от ПГ на Синята коалиция заяви: „Като логичен завършек на едно грешно решение на ръководството на СДС".

Според сините депутати партията не трябва да издига нова кандидатура.

„Този, който вкара държавата ни в капана „Марковска", създавайки коалицията ГЕРБ, БСП, ДПС, трябва да понесе пълната отговорност за тази грешка, която направи", добави Ваньо Шарков.

По думите на Емил Кабаиванов СДС има достатъчно добри юристи и експерти: „Аз съм убеден, че ще намерим вече в тази нова хипотеза на отказ на президента Петър Стоянов друга достойна кандидатура".

Според Кабаиванов СДС ще излезе по-силен от скандала в партията и ще продължи на чисто.

#СДС #Петър Стоянов #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер #Емил Кабаиванов #ДСБ #БСП #Синята коалиция #Иван Костов #Ваньо Шарков #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »