Банките и институциите: Изборите няма да ни забавят за еврозоната

Банките и институциите: Изборите няма да ни забавят за еврозоната

canavа

A A+ A++ A

Изборите и политическите събития няма да забавят процеса по присъединяване на България към еврозоната, увери подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Същата теза изрази и зам.-министърът на финансите Методи Методиев.

Двамата участваха в конференция, организирана от Асоциацията на търговските банки в България.

Секторът увери, че е готов за приемането на единната европейска валута.

Банковата система е стабилна, добре капитализирана и управлявана според регулаторните изисквания, увери Петя Димитрова, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на една от водещите банки у нас.

"Банките акредитират консервативно и в рамките на регулаторите, нямаме цифри или ръстове, които да застрашават стабилността на системата", поясни тя.

Повечето банки в България са част от големи международни групи, които вече са преминали през процеса на въвеждане на еврото и имат опита и експертизата, увери Цветанка Минчева, зам.-председател на Асоциацията и ръководител на друга водеща банка у нас.

Независимо че инфлационният критерий все още остава предизвикателство за България, банковият сектор работи с идеята за въвеждането на еврото догодина.

Политическите сътресения няма да променят хода на събитията, смята подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

"Силен сигнал за това, че се движим в правилната посока и имаме подкрепа от европейски партньори, е подписаното с тях споразумение. Ако имаха резерви, нямаше да го подпишат", каза той.

От своя страна зам.-министърът на финансите Методи Методиев припомни, че еврозоната е топ приоритет.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите