Пациенти се отказват от очни операции, нямат пари за импланти

Пациенти се отказват от очни операции, нямат пари за импланти
Очният хирург д-р Веселин Даскалов заяви, че имплантите никога не са били поемани от Здравната каса. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Десетки пациенти с тежки очни заболявания не могат да се лекуват, защото Здравната каса не заплаща консумативите за операциите, съобщи очният хирург д-р Веселин Даскалов.

Даскалов обясни за Дарик, че става въпрос за пациенти с диагнози като катаракта и глаукома.

„Тази здравна каса, начинът, по който се развива, според има за цел да унищожава здравеопазването. За последните четири години пътеките, които се заплащат в областта на офталмологията, са намалени два пъти с по 20%. Това е безумие, това е един геноцид по отношение на зрението на болните. Имплантите никога не са били поемани от Здравната каса. Затова тя е длъжна на българския пациент и би трябвало в най-скоро време те да влязат в цената на пътеката", заяви д-р Даскалов.

По думите му ежедневно се случва пациенти да се откажат от операция, защото нямат възможност да заплатят импланти.

„Ние правим различни инициативи, в които по някакъв начин стимулираме слабозрящите, като им намираме импланти къде като мостри от фирмите, къде като дарения от различни фондации. Правят се такива волни пожертвувания, но това не е решение на проблема", обясни още той.

#глаукома #НЗОК #лечение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"