Да се родиш в България – по-лошо отколкото в Тунис и Иран

Да се родиш в България – по-лошо отколкото в Тунис и Иран
Макар да преминава през тежка криза, Гърция е много по-напред в класацията от България – на 34-то място. Снимка: БНР
A A+ A++ A

България е поставена на 61-о място в рейтинга на „Икономист Интелиджънс Юнит" за това къде е най-добре да се родиш през 2013 г.

На първо място е Швейцария, следвана от Австралия и Норвегия, а непосредствено преди България се нареждат държави като Египет, Тунис и Иран.

Малките икономики доминират първата десетка – след Норвегия се нареждат Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонг Конг, цитира изследването БГНЕС.

Половината от тези страни са в Европа, но само Холандия е член на еврозоната.

Северните страни заемат първите места в класацията, а ударената от кризата Южна Европа (Гърция, Португалия и Испания) е далеч назад, въпреки предимството на благоприятния климат.

Макар да преминава през тежка криза обаче, Гърция е много по-напред в класацията от България – на 34-то място.

България е изпреварена и от всички останали балкански страни, включени в рейтинга. Румъния е на 56-то място, Сърбия – на 54-то, Турция – на 51-о, Хърватия – на 46-то, Словения – на 32-о. Последните три места в класацията се заемат от Украйна, Кения и Нигерия.

Най-големите европейски икономики като Германия, Франция и Великобритания също са класирани на по-задно място – Германия заема 16-то място заедно със САЩ, Франция е на 26-то място, а Великобритания – на 27-мо.

Индексът за качеството на живота свързва резултатите от изследвания на субективното задоволство от живота – колко щастливи се смятат хората, с обективни фактори, определящи качеството на живота в страните.

Богатството помага, но не е единственият важен фактор за щастие. Такива са още престъпността, доверието в държавните институции и здравето на членовете на семейството.

Някои от факторите са фиксирани като географията, а други се променят много бавно във времето (демографията, много социални и културни характеристики), трети фактори зависят от политиката и от състоянието на световната икономика.

#България #Швейцария #Австралия #Норвегия #Египет #Тунис #Иран #Швеция #Дания #Сингапур #Нова Зеландия #Холандия #Канада #Хонг Конг #Европа #Гърция #Португалия #Испания #Сърбия #Румъния #Турция #Словения #Хърватия #Украйна #Кения #Нигерия #Германия #Франция #Великобритания #САЩ #щастие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"