70 села и махали в Еленския Балкан без лекар

70 села и махали в Еленския Балкан без лекар
За да стигнат до пациентите в отдалечените и труднодостъпни селца, личните лекари пътуват за своя сметка с личните си автомобили. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Жителите на 70 села и махали в Еленския Балкан остават без личен лекар, след като медиците в Елена отказват да обслужват труднодостъпните населени места.

Над 10 000 души в региона разчитат на едва 6 общопрактикуващи лекари, чиито кабинети се намират в град Елена, предаде БНТ.

Проблемът с липсата на достъп на хората до здравеопазване е изключително сериозен и заради затварянето на общинската болница през април т.г. заради натрупани задължения от над 1 милион лева.

За да стигнат до пациентите в отдалечените и труднодостъпни селца, личните лекари пътуват за своя сметка с личните си автомобили.

Често прегледите също са безплатни, защото хората масово не са здравноосигурени или са възрастни и се нуждаят от допълнителни медицински грижи, които няма кой да плати.

„Центърът на практиката е на едно място, но се обслужват примерно 15-20 махалички, което се сещате, че много трудно може да стане, особено пък в зимни условия", обяснява д-р Нина Титева.

По думите на колегата й д-р Николай Брайнов самотноживеещите и хората, които са неподвижни могат да получат лекарска помощ само, ако медиците отидат при тях.

Повечето възрастни хора пък нямат пари или сили да пътуват до Елена, където са лекарите.

Шест са незаетите лекарски практики в Елена. Лекарите са категорични, че докато НЗОК не промени условията и заплащането за работа в тези райони, проблемът няма да бъде решен. Общината също е безсилна и чака помощ от държавата.

„Здравеопазването е държавен приоритет и за тези незаети лекарски практики, които са в отдалечени места, непривлекателни, особено за млади специалисти, трябва да бъдат създадени някакви допълнителни стимулиращи условия", обясни кметът на Община Елена Делян Млъзев.

След закриване на общинската болница тук са останали едва шестима лични лекари и екип на Спешна помощ с една стара линейка, която обслужва две общини – Елена и Златарица.

През октомври жителите на Девин, Борино и Доспат предприеха масови протести, с които настояваха за възстановяване на неработещата от 2011 г. общинска болница в Девин.

Лечебното заведение бе затворено заради финансова задлъжнялост за около 2 млн. лева.

Държавата се ангажира да осигури финансиране за оборудване на болничния филиал, като според финансовия министър Симеон Дянков са необходими около 1 млн. лева. Дълговете обаче държавата не иска да поема.

#Еленския балкан #Елена #лекари #НЗОК #кмет на Елена #Девин #Борино #Доспат #Златарица #Симеон Дянков #финансов министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"