„Лобистки” закон пази частната за сметка на публичната собственост в Студентски град

„Лобистки” закон пази частната за сметка на публичната собственост в Студентски град
Студентите смятат, че лобистката поправка е била подкрепена тихомълком и не са им дали възможност да си кажат мнението. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Младежи протестираха срещу лобистка поправка в Закона за висшето образование, която запазва статута на частните заведения в Студентски град, а премахва заведенията от публичната собственост.

От организацията са написали писмо до депутатите и други институции. Ако исканията им не бъдат чути от Народното събрание, е възможно да организират протести.

„На второто гласуване на промените в Закона за висшето образование в комисията се появи ненадейно един лобистки текст, който запазва статута на частните заведения в Студентски град, а премахва заведенията от публичната собственост", заяви Румен Захариев – председател на Съюза на младите и студентите, цитиран от Дарик.

„Ние смятаме, че законът трябва да бъде валиден за всички. Ние одобряваме закона, но ако бъде валиден за всички. Смятаме, че този закон трябва да се прилага с еднаква сила както към публичната собственост – към собствеността на университетите, така и към частните обекти на територията на Студентски град и на другите студентски градчета", добави още Захариев.

По думите му лобистката поправка е била подкрепена тихомълком и не са им дали възможност да си кажат мнението.

„Въпреки че допуснаха районния кмет, който също не е депутат, депутати от други комисии, а не се допитаха до нашето становище. Лобизъм, защото законът не важи по еднакъв начин за публичната собственост и частната собственост, защото е сложено лобистко ограничение. Ние одобряваме работното време да бъде до 23:00 часа за всички заведения", посочи Румен Захариев.

#Закона за висшето образование #Студентски град #Народното събрание #студенти #Румен Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"