Нов случай на новородено с изгаряния в частната болница „Авис Медика“

Нов случай на новородено с изгаряния в частната болница „Авис Медика“
В края на октомври новородено момиченце от Павликени почина в „Пирогов“ от травми, получени в същата клиника „Авис Медика“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов случай на бебе, получило изгаряния в частната болница „Авис Медика“, разследва прокуратурата в Плевен.

В края на октомври новородено момиченце от Павликени почина в „Пирогов“ от травми, получени в същата клиника.

Конкретният случай е отпреди 8 месеца, а новороденото бебе, което също е момиченце, е получило 2% изгаряния, предаде бТВ.

Росица Вълова ражда дъщеря си Мирослава със секцио на 11 март в „Авис Медика“. Бебето е доносено и здраво.

Майката обаче вижда дъщеря си едва на следващия ден, като й е обяснено, че „бебето го преглежда лекар поради факта, че е леко парнато по крачето с вода“.

Лекарите носят новороденото, увито с пелена, и молят Росица да не я развива. Майката обаче настоява да види раната на детето си. След уговорка, че изгарянето не е толкова страшно, лекарите й я показват. Оказва се обаче, че случаят е по-сложен.

Раната на Мирослава е от грейка с гореща вода, поставена до краката й. Според документите дежурната акушерка решила да стопли бебето, но грейката дефектирала и горещата вода заляла новороденото.

Следват осем дни престой в клиниката и още два - ходене всеки ден за превръзки. Въпреки уверенията на лекарите, че всичко ще е наред, осем месеца след инцидента белегът на крачето на Мирослава е огромен.

Росица Вълова решава да потърси правата си след скандал със завеждащия тогава неонатологично отделение д-р Ана Вълкова.

Именно тя беше обвинена и дисциплинарно уволнена, след като родената на 24 октомври Петя получи 10% изгаряния в частната клиника в Плевен.

В стаята на бебето била включена духалка, която нагряла металните части на бебешкото креватче и при допир с тях новороденото момиченце получило 10% изгаряния в областта на гърба.

Въпреки усилията на лекарите в „Пирогов“ бебето почина на 29 октомври, а министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разпореди проверка.

Майката на Мирослава подава жалба в прокуратурата през месец май. Получава отговор няколко месеца по-късно. Това е становище на регионалната здравна инспекция, че е направена проверка по случая и не е установено нарушение.

На 4 октомври - 20 дни преди трагедията с новородената Петя, Росица Вълова подава нова жалба до Районната прокуратура в Плевен.

„Към настоящия момент преписката е изпратена на Регионалната здравна инспекция на 23 октомври т.г. с едномесечен срок за извършване на допълнителна проверка. До края на месец ноември трябва да се върне и съответно колегата от Районна прокуратура Плевен да установи налице ли са достатъчно данни евентуално за извършено престъпление“, обясни говорителят на районното обвинение Рени Кирилова.

От клиниката отказаха коментар заради прокурорската проверка.

#изгаряния #бебе #„Пирогов“ #Плевен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници