„Непобедимите“ ядосали прилепите в Деветашката пещера

„Непобедимите“ ядосали прилепите в Деветашката пещера
Снимките на холивудската продукция „Непобедимите 2“, които се проведоха в Деветашката пещера, са нарушили спокойствието на прилепите там. Снимка: smolyanpress.net
A A+ A++ A

Снимките на холивудската продукция „Непобедимите 2“, които се проведоха в Деветашката пещера, са нарушили спокойствието на прилепите там, които са защитен вид.

„Колониите са изцяло будни и хабят много енергия“, каза пред bTV Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите при БАН.

Числеността им обаче не е намалена спрямо това, което е установено на първата проверка. Топлото време и безпокойството по време на снимките усложняват състоянието на защитените видове, подчерта тя.

Разрешение част от филма да се снима в Деветашката пещера има, но със забраната да се извършват дейности, които могат да увредят прилепите. Ако докладът на експертите покаже, че такива има, може да се пристъпи към наказателни действия, заяви инж. Рени Атанасова, директор РИОСВ - Плевен.

Тя коментира, че е имало 3-4 проверки по време на снимките, като това е било уредено и въз основа на Закона за защитените територии.

Свилен Делчев, експерт „Натура 2000“, допълни, че в пещерата е извършвано нерегламентирано строителство и заяви, че разрешения за снимките въобще не е трябвало да бъдат издавани.

Организаторите на снимките от „Ню Бояна филмс“ също бяха потърсени за коментар, но отказаха участие.

#прилепи #Деветашката пещера #„Непобедимите 2“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"