Премиерът държи на жребий при избора на главен прокурор, „да не играят буквичките“

Премиерът държи на жребий при избора на главен прокурор, „да не играят буквичките“
Какво е виновен примерно Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов примерно Аню?, пита на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гласуването за главен прокурор между тримата кандидати да бъде чрез жребий, а не по азбучен ред, смята за справедливо премиерът Бойко Борисов.

Това подчертава той пред министъра на правосъдието Диана Ковачева на редовното заседание на Министерски съвет в сряда според стенограмата, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

„Поздравявам и министър Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш. По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов примерно Аню? И той се явява примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с „А“. Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи примерно сменям го министъра с някой, който започва с „Т“, и ставам пръв“, излага тезата си Бойко Борисов.

Според Диана Ковачева - при азбучен ред не е ясно дали да е по фамилия или по първо име.

„Затова жребият е най-точната дума. Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий“, обяснява премиерът.

Трима са кандидатите за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов - по реда на номинирането им.

Според правилата на ВСС, приети на 8 ноември, поредността на изслушване на кандидатите се определя по азбучен ред. В същото време обаче правилата предвиждат друг ред на гласуване – според поредността на постъпване на предложенията.

Сотир Цацаров, който се смята за фаворит на премиера, първи предложи да се използва жребий - кандидатите да се подлагат на гласуване по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях.

Според него така ще се избегнат и най-малките съмнения за фаворизиране на който и да било от кандидатите.

Главен прокурор може да бъде избран със 17 от общо 25 гласа във ВСС.

#Министерски съвет #стенограма #Бойко Борисов #премиер на България #Диана Ковачева #министър на правосъдието #главен прокурор #ВСС #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов #Симеон Дянков #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »