24 март е обявен за ден на национален траур в Русия (ОБЗОР)

24 март е обявен за ден на национален траур в Русия (ОБЗОР)

Телеграм/МК

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин обяви 24 март за ден на траур във връзка с терористичната атака в "Крокус Сити Хол" край Москва. Това съобщи самият той по време на обръщението си към руснаците, предаде ТАСС.

"Изказвам своите дълбоки, искрени съболезнования на близките на жертвите и на всички, които загубиха своите близки. Цялата страна, целият ни народ скърби с вас. Обявявам 24 март за ден на национален траур", заяви руският президент.

В петък вечерта въоръжени откриха огън в концертна зала в Подмосковието, като се съобщава и за поне две експлозии и причинен от тях пожар, който е обхванал покрива на зданието, коййто е рухнал, затрупваки неопределен брой засега хора. Ранените са над 140, то сред тях има 17 в критично състояние, включително деца.

Броят на загиналите непрекъснато се увеличава дори по официални данни. Към момента официално се съобщава, че "в хода на разчистването на концертната зала "Крокус Сити Хол", (нападната и подпалена снощи от група въоръжени) броят на загиналите в терористичния акт се увеличи до 133. Издирвателните работи продължават", според Следствения комитет на Русия.

Преди няколко часа руски канали в "Телеграм", близки до органите на реда, съобщиха за още открити тела, с което броят на жертвите нарасна общо на 150. Часове по-късно в тях вече се говори за може би над 200 затрупани в залата при рухването на горящия покрив. Разчистването на отломките ще продължи няколко дни.

Преди това губернаторът на Московска област Андрей Воробьов предупреди, че "броят на загиналите при терористичната атака може да нарасне значително".

11 са задържаните досега за терористичният акт в "Крокус", в това число и на четиримата терористи, пряко участвали в осъществяването на терористичния акт.

Най-смъртоносният атентат в историята на Москва досега беше срещу представлението на мюзикъла "Норд-Ост" през 2002 г., когато по официални данни са загинали 125 от заложниците и са убити петима терористи (общо 13- души). По неофициални данни жертвите тогава са 174.

#Крокус сити хол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници