ГЕРБ, БСП и ДПС се скараха за РИК за референдума в Кърджали

ГЕРБ, БСП и ДПС се скараха за РИК за референдума в Кърджали
Районните избирателни комисии за референдума трябва да се изберат след политически консултации до 27 ноември. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Консултациите за състава на Районната избирателна комисия в Кърджали за провеждането на референдума се провалиха.

Ще трябва ЦИК да се произнесе и тя да бъде назначена служебно до 27 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Представителите на БСП Милко Багдасаров и Теодора Каракостова отказаха да подпишат протокола от консултациите при областния управител Иванка Таушанова.

Социалистите настояха секретар на РИК да бъде юристката Величка Георгиева от БСП, а мотивът за това искане бе, че партията е инициатор за националния референдум за АЕЦ „Белене".

ГЕРБ обаче предложи за председател Даниела Петрова, която оглавяваше РИК на президентските и местните избори, а за секретар - Мухидин Шабан от ДПС и за зам.-председател – представител на БСП.

„Със заявените политически позиции на национално равнище за бъдещето на атомната централа ГЕРБ и ДПС са на една страна. За нас те представляват коалиция и за това настояваме секретарят на РИК да е от БСП, за да се избегнат възможностите за фалшификации и манипулации на резултатите от националния вот," заяви лидерът на социалистите Милко Багдасаров.

Според него, след като в национален мащаб БСП е втора политическа сила, е редно тя да получи секретарското място, а не ДПС, както бе предложено от ГЕРБ.

„Свидетели сме на ново доказателство, че ГЕРБ и ДПС в Кърджали вече действат като коалиционни партньори. Всички твърдения на техните лидери, че това не е вярно, се опровергават от конкретните дела," заяви Милко Багдасаров.

Според него това, което се случва в Кърджали, е пряка индикация за подготвяната бъдеща коалиция между ГЕРБ и ДПС на национално равнище.

По време на консултациите представителят на ДПС Бахри Юмер, областен председател и кмет на община Джебел, поиска 15-минутно прекъсване за изясняване на позициите.

След като не се стигна до съгласие, представителите на БСП отказаха да подпишат протокола и внесоха своите мотиви. Бахри Юмер пък подписа с особено мнение.

В консултациите участваха активисти на партиите и коалициите, представени в 41-то Народно събрание – ГЕРБ, Коалиция за България, Синята коалиция, ДПС и „Атака", както и НДСВ, която има членове в Европейския парламент.

На основание на Изборния кодекс и решение на ЦИК от 13 ноември 2012 г. са определени броят на членовете на РИК в отделните изборни райони и съотношението между партиите и коалициите в комисиите, уточниха от областната администрация.

Общият брой на членовете на РИК в изборни райони до 9 мандата, сред които е и Кърджали, ще бъде 13, включително председател, заместник-председател и секретар, сред тях шестима от ГЕРБ, по двама от КБ и ДПС и по един от „Атака", Синята коалиция и НДСВ.

Всяка от партиите и коалициите представи поименно своите кандидати за РИК, както и резервни членове.

Протоколът от консултациите, заедно с всички направени предложения, бе изпратен в ЦИК още в четвъртък.

Националният референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България ще се проведе на 27 януари 2013 г.

Районните избирателни комисии трябва да се изберат след политически консултации до 27 ноември. Липсата на съгласие означава, че ЦИК ще назначи служебно РИК в Кърджали.

#ЦИК #РИК #Кърджали #референдум #ядрена енергетика #ГЕРБ #БСП #ДПС #Синята коалиция #НДСВ #„Атака"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"