Има ли шансове за правителство с първия мандат? (ОБЗОР)

Има ли шансове за правителство с първия мандат? (ОБЗОР)

Атлантически съвет

A A+ A++ A

Безпрецедентни политически ходове доведоха до ситуация без аналог. През последните три денонощия станахме свидетели на неочаквани решения и обрати, които предизвикаха буря от въпроси без отговор – включително този прекрачена ли е границата на конституционната процедура и изпълнен или провален е първият мандат.

След извънредната пресконференция на ГЕРБ в неделя вечерта стана ясно, че диалогът между партньорите е взривен. И беше поставен ултиматум - съгласие до 12 часа в понеделник или избори. В първия работен ден тази седмица, когато ултиматумът изтече, двете формации се явиха заедно, със закъснение, при президента за връчване на проучвателния мандат - два хода без аналог в политическата ни история. Във вторник Мария Габриел върна пълен мандат на Румен Радев и за кратко се появи усещането за постигнато съгласие за ротацията. Но ситуацията ескалира до краен предел, когато се оказа, че имената на министрите не са съгласувани с „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Така 11 от номинираните министри, включително и досегашният премиер в оставка Николай Денков, си направиха отвод.

Днес се очакваше гласуване на новия кабинет в Народното събрание. Вместо това, още преди началото на парламентарния ден, от ГЕРБ съобщиха, че са готови да изчакат и отново подадоха ръка към „Продължаваме Промяната - Демократична България за преговори”. Условието - извинение към Мария Габриел. Борисов обяви, че има пълна готовност да подпише изготвеното споразумение с всички параграфи и даде краен срок за решение – в петък.

На ръба на предсрочните избори, рано тази сутрин от ГЕРБ обявиха, че може да отстъпят крачка назад, но под ново условие. Искат извинение от съпредседателите на „Продължаваме Промяната-Демократична България” заради изреченото реплики вчера по отношение на Мария Габриел.

„Очаквам извинение за епитетите и обидите. Не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент, преди 9 месеца, за период от 18 месеца”, посочи Мария Габриел, номинирана за министър-председател.

„Едно голямо „Извинявай” може да ни върне на масата за преговори. И, ако не получим извинение - нямат 69 гласа… с БСП с „Възраждане с които искат да гласуват”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че пътят назад ще бъде труден. „Искаме да има правителство. Въпросът е как и двете страни да вземат такъв завой”, посочи той.

Борисов отказа да отиде на обща лидерска среща, какъвто призив имаше от другата страна. „ГЕРБ има един лидер. Аз не приемам да се срещам с по 5-6 души наведнъж да ме награкат и после да ме обясняват по телевизията. Те се държат невъзпитано. Ако присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, ще искате ли пак лидерски срещи?”, попита той.

Лидерът на ГЕРБ постави краен срок за гласуване на кабинета „Габриел” - петък. Отворена беше вратата за евентуални промени в състава на министрите. „Знаем от тях самите, че много желаят да са министри във всичките тези преговори. Имаме документ, който казва, че тези министри са 18 месеца. Ние разбираме, че те не искат да са министри и в следващ кабинет няма да са. Насила не става”, категоричен е Борисов.

Като поясни, че при преговорите почти всички разногласия са изчистени. „Спорът, единственият, беше относно министър Тагарев, а за енергетиката те приеха Жечо Станков, но енергийният министър Румен Радев да стане шеф на БЕХ. За срок на службите не се договорихме по простата причина, че аз твърдя, че в момента са изключително добре интегрирани с нашите международни партньори. Казах лично на генерал Атанасов, че ако това е препъникамък, аз последен ще се съглася”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов отрече проблемът да е свързан с условие в текстовете за реформите, което да гарантира участието на ДПС при гласуването на назначенията, както твърдят от ПП-ДБ. „Такава точка няма. Те искаха да вкарат отзад БСП - аз не се съгласих”, заяви Борисов.

Според реакцията на ПП-ДБ, след предложението на ГЕРБ, преговорите по ротацията трябва продължат и извинение към Мария Габриел може да има като жена, но не и като към политик. Въпреки отворената врата за нови преговори от страна на Борисов съпредседателят на ПП Асен Василев не вижда шанс за преговори за правителство с първия мандат, предава НОВА.

„Първият мандат е лично връчен на Мария Габриел, затова той е изчерпан. Хайде да спрем да си играем на срокове и да започнем да гледаме сериозно на проблемите, които стоят пред страната. И на това, че трябва да има стабилно правителство, ако въобще има воля”, допълни финансовият министър в оставка.

Василев отговори на поисканото извинение от лидера на ГЕРБ. „Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които използвах в лично качество, бих се извинил на жената Мария Габриел. Но на кандидата за премиер Мария Габриел не само, че не бих се извинил, но и смятам, че нейното поведение е абсолютно непростимо. Да си играе със съдбата на българския народ по този безпрецедентен начин според мен е недопустимо не само за премиер, но и за политик”, посочи той.

Засега не е ясно дали и в какъв формат ще продължат евентуални преговори между двете коалиции.

По-рано през деня съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че решението дали ще се върнат на масата на преговорите няма да е еднолично. „Защо трябваше да се бърза? Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще вземем заедно”, е неговото мнение.

В ефира на „Здравей, България” Кирил Петков определи връщането на мандата със състав на кабинет, който не е съгласуван с ПП-ДБ, като политическа измама.

„12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати… Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Той хвърли Габриел под автобуса”, каза Петков.

И още от разногласията при преговорите - според Петков от ГЕРБ не са приели две неща в споразумението - реформа в службите до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

„Те казаха: „Ние сме готови да сложим изречение за реформи в службите някога, може би. Появява се една от дамите в последната вечер и казва: „Ето документа, подписан от Габриел”. Отваряме, поглеждаме датата за службите - няма я”, обясни Петков.

Тезата на ГЕРБ, че министрите са поели дългосрочен ангажимент от 18 месеца за участие в кабинета и затова не било нужно да се търси тяхното съгласие, срещна писмото за отвод на номинираната за здравен министър Катя Панева.

„Моите уважения към Мария Габриел, която лично не познавам, и която не е разговаряла с мен - така няма как да се спечели доверие. Затова също оттеглям моята номинация”, посочи Панева във вторник.


#нов кабинет #мандат #ротация #сглобка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници