Това ли взриви сглобката?

Това ли взриви сглобката?

Стоп кадър/Дневник

A A+ A++ A

От коя дата специалните служби ДАНС, разузнаването и тази за подслушването (ДАТО) да имат нови закони и началниците им да бъдат сменени.

Това е бил спорът между ГЕРБ и ПП-ДБ във вторник, който финално е "взривил" разговорите за ново правителство, твърдят източници на "24 часа". Според други обаче темата е била договорена и не е повдигана в последния ден на преговорите.

Че има такъв спор потвърди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своето изказване в сряда сутринта. За срок за службите не се договорихме, защото твърдя, че в момента те са интегрирани изключително добре от нашите партньори, заяви Борисов.

Същото каза в парламента и Делян Пеевски: Има две други спорни точки - за службите и за следствената тайна. За службите, не мога да разбера каква е точно темата. Трябва да знаете истината. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС. Първо с ген. Атанасов, който обмисля един месец и отказа да стане шеф на ДАНС. И след това с кандидатура на съветника на Денков-Веселин Марков, на която Кирил Петков се противопостави след време, първо беше съгласен, обясни председателят на ПГ на ДПС. Можеха да поемат отговорност с лицата си , в лицето на ген. Атанасов и г-н Марков, но не го направиха, допълни той.

За нас, от ДПС, службите работят изключително добре с нашите евроатлантически партньори, структурирани са добре и в персонален състав, няма нужда от никаква смяна. Смятаме че, началниците на тези служби работят по най-добрия начин със западните партньори и ДПС седи на позиция да си останат, докато имат доверието на нашите западни партньори, защото службите не могат да работят без това доверие, защото сме част от една система с нашите евроатлантически партньори, подчерта председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Затова това желанието да се овладяват политически службите, не го разбирам. За момента има едно политическо назначение в ДАНС и то е на Петър Петров, депутат от ПП- ДБ. Други политически назначения, както виждате няма, подчерта Пеевски.

Във вторник следобяд при разговора на Мария Габриел с президента Румен Радев, след като тя му представи проекта си за кабинет, държавният глава също останал с впечатлението, че специалните служби са спорни между ГЕРБ и ПП-ДБ, а не имената на министрите и тъкмо заради това той толкова бързо пратил указа за избирането на нов премиер към парламента, разказа източник от екипа на Радев.

При началото на разговорите ПП-ДБ бяха поставили срок за промяна в специалните служби в края на април 2024 г. ГЕРБ още тогава обявиха, че такъв срок е нереалистичен. И са предложили във финалното споразумение да фигурират плановете за промени в службите, но без дата, към която да бъдат завършени тези промени.

Финално все пак е било договорено реформата и смените на началници на специални служби да бъде изместена за края на юли 2024 г., когато приключва сегашната сесия на парламента и депутатите излизат в лятна ваканция. Това стана ясно от текста на споразумение, който в неделя публикуваха от ПП-ДБ. В него точният текст на тази глава от споразумението гласеше:

СЛУЖБИ ЗА СИГУРНОСТ

1. След ротацията един от основните приоритети в работата на Народното събрание ще бъде реформата на службите за сигурност съгласно законодателството и въвеждането на механизъм за ефективното им управление от изпълнителната власт в съответствие с член 105 от Конституцията.

2. Реформата включва:

● Стратегическо планиране и оценка;

● Законодателна реформа;

● Ефективен контрол и координация чрез Съвета по сигурността към министър председателя;

●Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори;

● Преглед и оптимизация на системата за проверка и получаване на допуск до класифицирана информация с цел ограничаване на порочни и корупционни практики за натиск.

3. Двете страни се споразумяват, че промените в съответните закони, уреждащи процедурите по назначаване на ръководителите на всички служби за сигурност трябва да бъдат приети в максимално кратки срокове, но не по-късно от края на пленарната сесия, приключваща на 31 юли 2024г.

#сглобка #служби за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници