ЦЕРН все по-близо до „божествената частица“

ЦЕРН все по-близо до „божествената частица“
Ако бъде открита, тази частица ще потвърди истиността на модерната теория, обясняваща как частици с нулева маса създават материя. Снимка: grantjkidney.com
A A+ A++ A

От ЦЕРН ще изнесат доклад за прогреса в проучванията за бозона на Хигс, или „божествената частица“, във вторник, 13 декември.

Кулминацията на най-голямото търсене в историята на физиката наближава. Във вторник сутринта учени от ЦЕРН (Европейския център за ядрени изследвания) ще изнесат доклад за прогреса, постигнат в търсенето на бозона на Хигс, известен още като „божествената частица“, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Ако бъде открита, тази частица ще потвърди истинността на модерната теория, обясняваща как частици с нулева маса създават материя с маса.

Докладът идва сред слухове, че двете съравноваващи се „армии“ от учени, човъркащи в стотици трилиони протонни колизии в Големия адронен колайдер в ЦЕРН, най-накрая са намерили наченки на нещо, което след събирането на още информация може да се окаже феноменалната „божествена частица“.

От друга страна, практиците твърдят, че след една година може да разполагат с достатъчно информация, за да опровергаят съществуването на бозона на Хигс и по този начин да пратят теоритиците обратно пред черните дъски да търсят нови обяснения за масата на частиците.

Сред учените, които ще докладват във вторник, ще бъде и Лиса Рандал от Харвардския университет.

#ЦЕРН #Европейския център за ядрени изследвания #физика #учени #Харвардския университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници