БСП се усъмни в компетентността на министър Найденов

БСП се усъмни в компетентността на министър Найденов
От БСП изразиха тревога за компетентността на земеделския министър Мирослав Найденов да управлява ресорното си министерство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От БСП изразиха тревога за компетентността на земеделския министър Мирослав Найденов да управлява ресорното си министерство.

„С тревога констатираме, че както в първата, така и в последната година от мандата на Мирослав Найденов компетентността му да управлява клони към нула“, констатират от левицата в позиция, разпространена от пресцентъра на БСП.

Под позицията са се подписали Съветът по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП и Съветът по земеделие, гори и развитие на селските райони към Младежкото обединение в БСП.

„За пореден път се наложи Европейската комисия да опровергава манипулативни и откровено неверни твърдения на министър Мирослав Найденов, с което той отново злепостави България“, твърдят социалистите.

Те посочват, че „от висотата на своя пост“ министърът смело е „глобил“ България с милиарди евро за извършени замени на гори, а впоследствие ЕК е била принудена да опровергае изявленията му.

Във вторник Мирослав Найденов обяви, че до края на 2012 г. България вероятно ще бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на Тройната коалиция.

Ден по-късно Европейската комисия определи като неоснователни притесненията, че ще наложи на България огромни финансови санкции заради заменките.

„За нас това е логичен финал на поредица от изявления, които илюстрират липсата на управленски капацитет в Министерството на земеделието и храните, за което лична отговорност носи министър Мирослав Найденов“, пишат в позицията си от БСП.

Социалистите посочват като аргумент, че в последната година е налице безпрецедентна криза с доставката на дърва, а Държавните горски стопанства са изпълнили едва 60% от годишните си планове за добив на дървесина, която се изнасяла веднага за съседни държави.

„Тези факти не пречат на Мирослав Найденов да заеме позата на герой, докато изрича откровени лъжи, че е възможно заради наложени санкции България да загуби средства от Европейския бюджет, разбира сеq по вина на Тройната коалиция. Всички ние разбрахме за неговото „морално раздвоение“ в казуса със замените на гори. И в заключение, със съжаление отбелязваме, че за първи път българските земеделски производители няма да получат национални доплащания, няма средства и за пропадналите площи. Заедно с невъзстановяването на акциза върху горивата, които се ползват при обработката, е ясно, че министър Мирослав Найденов не само не може, а и не иска да защити интересите на българското земеделие“, заявяват от БСП.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #ЕК #заменки #БСП #Тройна коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »