БСП: Абсурд! ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ за мигрантите

БСП: Абсурд! ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ за мигрантите

БСП

A A+ A++ A

„Вие сте министър в правителството на ГЕРБ и „Продължаваме промяната”, нали така? Преди известно време „Продължаваме промяната” Ви искаха оставката, ГЕРБ Ви защитиха. Вие не казахте ясно чия кандидатура сте, но по всички личи, че сте на ГЕРБ. Вчера на протеста срещу мигрантите основен организатор беше ръководителят на групата общински съветници на ГЕРБ в София Антон Хекимян. Той беше кандидатът за кмет на ГЕРБ с ясни искания – видеонаблюдение, закриване на бежанския център, засилено полицейско присъствие. Днес Вие 3 часа ни обяснявате как няма никакви проблеми, как това са някакви групички деца, които се карат помежду си и даже се познавали. И че това на било проблем за МВР и за държавата, а някакви си „руски микрофони” правили хибридна атака и пропаганда. И се чудя, Антон Хекимян тези неща не ги ли знае – че няма никакви проблеми, няма бежанци, няма миграционен натиск, а някакви „руски микрофони” от парламента правили от това голям проблем?”

Така се обърна зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски към министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването му в парламента относно инцидентите с мигранти в столицата.

„И понеже Антон Хекимян е председател на комисията за борба с корупцията от ГЕРБ, Вие сте министър от правителството на ГЕРБ, те искат пари от правителството за бежанския център, за полиция, за видеонаблюдение, как отговаряте на всички тези факти, насложени един върху друг, от Ваша страна, че няма проблем, и от председателя на групата Ви съветници, който твърди, че в София има страшен проблем със сигурността, с бежанците, с видеонаблюдението и със спокойствието на гражданите в „Овча купел”?”, попита Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев продължи с въпросите: „Отишъл в „Овча купел“ представителят на ГЕРБ Антон Хекимян да протестира. Решението за този център е взето от ГЕРБ, реализирано от ГЕРБ. Значи - ГЕРБ протестира против ГЕРБ. Те, като са взимали решение за този център там – не са ли мислили за видеонаблюдение, за това как ще функционира, за гражданите, живеещи наоколо?“

Ченчев се обърна към вътрешния министър: „Няма как да повярваме изцяло на изнесеното от Вас, тъй като има обстоятелства и факти, които са се случили, но не са споменати. Например, тъй като имате вменени задължения за центровете за бежанци - медицинското изследване на тези хора, коит са подали молби, какво показва? А от неподалите молби? В какъв режим на движение са мигрантите в тези общини? Има ли заразни? Контрол? Кой контролира това?“

„Понеже говорим за „Овча купел“, да говорим ли за Харманли? Имаше ли голям протест там – имаше. Колко души обитават този център? Жителите на града са притеснени, тъй като мигрантите се движат свободно в центъра“, добави народният представител от БСП и се обърна към председателя на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева: „Защо е напуснал скоро досегашният директор на Центъра за настаняване на бежанци в Харманли?“

„На 6 февруари 2024 г. е създадено структурно звено на жандармерията за решаване на проблемите с реда и сигурността, забележете - свързани с реда на свободното движение на мигранти в този център. Значи проблеми има. Тук ни се казва, че няма. Имало два изолирани случаи. Ала бала – глупости. Защо тогава МВР е реагирало с това структурно звено?“, обърна се Ченчев отново към вътрешния министър.

Народният представител от „БСП за България“ добави още факти: „Вчера румънската полиция разби мрежа за трафик на мигранти и залови български граждани, които са прекарвали с лодки по река Дунав мигранти. Тази група действала от началото на 2023 г. Значи, една година действа тази група. Една година прекарва с лодки мигранти, които минават през България“, посочи Ченчев.

Той постави още един тревожен въпрос: „Хората имат притеснения, че в училища, които се продават в различни общини на България, ще бъдат настанени мигранти. Имаме сигнали“, заяви той и показа от парламентарната трибуна такъв конкретен сигнал. И се обърна към председателя на Агенцията за бежанците Марияна Тошева: „Признахте, че сте искали информация от областни управители и от кметове за различни училища. Казахте, че и на Вас са Ви се обаждали, за да Ви предлагат. Значи, това го има това. Какво се случва, г-жо Тошева?“, реагира социалистът.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници