Костов: Борисов или не разбира, или мами за таксите от газа

Костов: Борисов или не разбира, или мами за таксите от газа
Според лидера на ДСБ интересът на Москва е колкото се може по-голям обем и по-малка такса. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бойко Борисов в момента абсолютно или не разбира, или по безподобен начин мами обществото за таксите от „Южен поток“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите на Костов няма ОВОС на „Южен поток“ на територията на България, няма технически проект, т.е. няма окончателна оценка на размера на инвестицията, която ще се вложи в страната, заяви той  пред Би Ти Ви.

Костов коментира думите на Борисов пред „Файнейшъл Таймс“, че таксите от транзит ще се използват за повишаване на пенсиите, обяснявайки, че таксата за транзит ще се определи от „Газпром България“, които имали блокираща квота и ще зададат и таксата за пренос и като размер.

Според него интересът на Москва е колкото се може по-голям обем и по-малка такса.

„Това е мръсната диря, по която беше направен „Белене“, няма ОВОС за него, няма технически проект, няма финансиране, не е ясно колко ще струва. Вижте как се повтарят същите елементи“, каза Иван Костов.

Според него ЕС няма да остане безрзличена, тъй като договорът за „Южен поток“ има и клауза, наложена от руската страна, а тя е само „Газпром“ да доставя газ.

„ЕС има директива и тя трябва да се спазва. „Газпром“ ще си плати скъпо това, което се опитва да направи в момента“, смята Костов.

Най-важният въпрос е за цената на газа, а той е, че хората сами ще установят от сметките си от февруари дали Борисов е намалил цената на газа и с колко. Няма такова намаление на цената на газта, каквато получиха други страни като Полша, Чехия и Германия, а Русия получи абсолютен монопол на продажбата на газ в България, заяви Костов.

Това според него означава, че ако на българска територия се открие газ, България няма да може да го използва, защото ще трябва да купува руски газ в определени количества.

Костов бе категоричен, че с новия договор за газ между България и Русия е монополизиран българският пазар за следващите 10 години.

#„Газпром“ #Иван Костов #„Южен поток“ #такси #газ #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници