ГЕРБ били за ядрената енергетика, но против изграждането на „Белене“ с държавно участие

ГЕРБ били за ядрената енергетика, но против изграждането на „Белене“ с държавно участие
Относно проекта „Южен поток“ премиерът заяви, че най-важното е, че там ще бъдат осигурени хиляди работни места. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ГЕРБ като партия е за ядрената енергетика, но е против изграждането на АЕЦ „Белене“ с държавно участие, защото трябва да дава пари, които няма, заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите на премиера АЕЦ „Козлодуй“ е доказана енергийна централа, нейните реактори вършат огромна работа и е нормално след тяхната екслоатация да бъдат изградени първо 7-и реактор, а след това и 8-и, предаде думите му Нова телевизия.

Там е изградена електропреносна система, има ядрени хранилища, има хиляди инженери, които работят и най-вече това е точка, която е приета от цяла Европа за ядрена централа, отбеляза Борисов.

Относно проекта „Южен поток“ премиерът заяви, че най-важното е, че там ще бъдат осигурени хиляди работни места.

„Ние ставаме основен първи разпределител на газа и няма как занапред да има проблем с газовата доставка. „Южен поток“ е добър проект за България, защото не харчим пари, създаваме работни места, екологично чист е, български компании ще участват там и преди 15-ата година ще вземаме и такси от този поток, без да даваме държавна гаранция“, посочи Борисов.

На въпрос как ще коментира националния протест срещу забраната за тютюнопушене в затворени помещения, който ще се състои този четвъртък, Борисов посочи, че хората свикват със забраната на пушене и даде пример, че преди 15 години дори в самолетите е било разрешено пушенето.

„Сега не само че е забранено тютюнопушенето в самолетите, но е и признак на лоша култура. Подобна е и ситуацията в градския транспорт – представете си човек да запали цигара в трамвая, ами разбира се, че всички ще му скочат“, отбеляза Борисов.

#„Южен поток“ #държавно участие #реактори #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #ядрена енергетика #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"