Глоба до 20 хил.лв. за родителите на децата, звънели за бомба

Глоба до 20 хил.лв. за родителите на децата, звънели за бомба
Разследващите са установили кръг от непълнолетни, който е много голям, защото около единия, който звънял, има четири-пет човека. Така 10 – 12младежи са установени до момента, от тях пет са се обадили, други пък са знаели за позвъняванията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Родителите, чиито деца са се обаждали на тел. 112 за поставена бомба, могат да получат глоба на стойност от 10 хил. до 20 хил. Лева, каза Виолета Аланджийска, главен инспектор, началник група „Детска престъпност" към СДВР.

Аланджийска обясни, че до момента има разкрити седем обаждания за поставени бомби, а причината за обажданията е нежеланието на децата да са в училище, предаде БГНЕС.

Всички, които се обаждали са непълнолетни - 14 до 15 години, сред тях има и момичета. Те са ученици на съответните училища. Звънят в междучасие. Децата са плащали на този, който се обажда по 1.60 лева.

Разследващите са установили кръг от непълнолетни, който е много голям, защото около единия, който звънял, има четири-пет човека. Така 10 – 12младежи са установени до момента, от тях пет са се обадили, други пък са знаели за позвъняванията. Със сигурност глоба на родителите на тези пет деца ще бъде наложена.

„Рано или късно тези престъпления ще бъдат разкрити и извършителите ще си понесат отговорността, включително и родителската отговорност – ще бъдат глобени, защото това не може да продължава до безкрайност", каза Аланджийска.

Тя предположи, че първото обаждане на 19 ноември е пуснато съобщение във „Фейсбук".

„Има директори, които не искат да подписват декларация и така освобождават учениците за 24 часа при сигнал. Но точно в тези училища се получават последващи обаждания в следващи дни, защото на децата явно просто не им се учи", посочи експертът.

В някои училища децата, тъй като са се обаждали на 112, но директорът не е реагирал, са звънели на телефона на самия директор. За вторник такива обаждания са били две в професионалната гимназия по транспорт и енергетика. Обажданията като това не се наказват с глоба за родителите.

Виолета Аланджийска посочи, че тези обаждания са престъпления и НК предвижда за тях наказания до две години.

В едно от районите полицейски управления благодарение на тази кампания са разкрити и две стари обаждания за поставени бомби. Те са от 24 септември и от юни.

„Боже, колко сме глупави!", така обикновено реагирали децата, след като разбирали как разследващите са стигнали до тях.

Те не са отчели това, че техниката оставя следи и могат лесно да бъдат открити.

Освен основната причина за вълната от обаждания за поставени бомбо в училищата – нежеланието на децата да бъдат в клас, друга причина е желанието да влязат в група.

„Няма гордост в децата, които са се обаждали, такава е имало само докато са се обаждали. Непълнолетните ги моля да не се правят на герои, защото това не е геройство. Други неща са свързани с геройството", каза началникът група „Детска престъпност"

Преписките ще бъдат изпратени в прокуратурата, която ще се произнесе за абсолютно всички извършители.

„При всички случаи ще бъдат наблюдавани при инспектор детска педагогическа стая", каза Виолета Аланджийска.

#глоба #родители #деца #ученици #12 #бомби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"