Бунтовниците обещаха да съдят убийците на Кадафи

Бунтовниците обещаха да съдят убийците на Кадафи
A A+ A++ A

Правителството на либийските бунтовници, т.нар. Временен национален съвет, заяви, че ще разследва убийството на бившия диктатор Муамар Кадафи и ще изправи на съд извършителите му.

„Що се отнася до Кадафи, ние не чакаме някой да ни каже“, заяви заместник-председателят на Временния национален съвет Абдел Хафиз Гога, цитиран от „Ал Джазира“.

Съобщението на преходната либийска власт идва след острите международни реакции по повод факта, че Муамар Кадафи бе убит, след като падна в ръцете на бунтовниците в гр. Сирт миналата седмица.

„Вече сме започнали разследване. Издали сме етичен кодекс за третиране на военнопленници. Сигурен съм, че това е индивидуален акт, а не е акт на революционери или на националната армия“, каза още Абдел Хафиз Гога.

„Който и да е отговорен за убийството на Кадафи, ще бъде съден и ще получи честен процес“, добави той.

Полковник Муамар Кадафи управлява Либия почти 42 години. Той загина на 20 октомври в околностите на своя роден град Сирт, след като се опита да се измъкне с конвой, който беше атакуван от авиацията на НАТО.

След атаката на френските ВВС конвоят е раздробен, превозното средство на Кадафи е ударено и бившият диктатор се опитал да се укрие във ВиК канал, където е заловен от бунтовнически сили, след което е малтретиран и убит.

Световните медии разпространиха видеозаписи, които показват брутални кадри от последните минути на окървавения 69-годишен бивш диктатор, които обаче доказват, че той е бил жив в ръцете на бунтовниците.

След като престоя пет дни на показ в хладилна камера в гр. Мисурата, тялото на Кадафи бе погребано на тайно място в пустинята във вторник.

#Муамар Кадафи #Либия #бунтовници #Временен национален съвет на Либия #Временен национален съвет #диктатор #убийство #разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"