ЕК отхвърли опасенията за сериозни наказания заради заменките на гори

ЕК отхвърли опасенията за сериозни наказания заради заменките на гори
Ако ЕК все пак се произнесе за нерегламентирана държавна помощ, България е длъжна веднага да изиска обратно парите от фирмите – в противен случай ще бъде сезиран Европейският съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия определи като неоснователни притесненията, че ще наложи на България огромни финансови санкции заради заменките на гори по време на Тройната коалиция.

Подобни опасения изрази във вторник земеделският министър Мирослав Найденов, като допусна, че глобата може да бъде в милиарди, удържани от еврофондовете за България, припомня БНР.

Започналото през 2010 г. от Еврокомисията разследване на горските заменки все още продължава и тя не е взела никакво решение дали те представляват държавна помощ, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани.

„Това, което предвиждат правилата на Европейския съюз, е, че ако е имало неправомерна държавна помощ, Комисията може да поиска от съответната страна-членка да си възстанови обратно парите от компаниите, които са ги получили. Ние обаче въобще не сме стигнали до този етап, защото още разследваме", каза Коломбани.

Той посоич, е дори и ЕК да стигне до такова заключение, с него няма да бъде наложена глоба за България, и на този етап е преждевременно и спекулативно да се говори за санкции.

Ако ЕК все пак се произнесе за нерегламентирана държавна помощ, България е длъжна веднага да изиска обратно парите от фирмите – в противен случай ще бъде сезиран Европейският съд.

Той вече, след двустепенна процедура, която обикновено е и доста продължителна, може да наложи глоба. Нейният размер се определя от конкретните обстоятелства, тежестта на нарушението и възможностите на съответната страна да я плати, уточняват от Еврокомисията.

#гори #заменки #България #ЕК #Европейска комисия #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Антоан Коломбани #европейски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"