Съпругата на единствения кандидат за главен прокурор в схема за укриване на данъци

Съпругата на единствения кандидат за главен прокурор в схема за укриване на данъци
Съпругата на единствения кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров е замесена в схема за укриване на данъци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съпругата на единствения кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров е замесена в схема за укриване на данъци.

През 2008 г. Меглена Цацарова е участвала в сделка, при която е прикрита действителната цена на закупени два имота, съобщи сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“.

Меглена Цацарова и колежката й Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, купуват два общи имота - три декара овощни градини в село Костиева, Пловдивско.

По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лева вместо 119 151 лв.

Според изчисленията на „Биволъ“ така купувачите са „спестили“ над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси.

Сделките фигурират в Агенцията по вписванията, съдебно решение на Окръжен съд - Кърджали (по последвалото дело за измама) и имотната декларация на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Потърсена за коментар от „Дневник“, Меглена Цацарова оставила съобщение, че ще отсъства до края на седмицата.

След покупката на имотите, се оказва, че жената, която ги продава, не е реалният собственик на една от двете овощни градини. Появяват се истинските собственици, които са братовчеди на продавачката, и предявяват претенции за имота. Нотариусите Цацарова и Бояджиева завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите.

Делото се гледа в Кърджали, защото Сотир Цацаров е председател на съда в Пловдив, и съдиите там си правят отвод.

В решението на Окръжен съд - Кърджали, от 26 май 2009 г. са цитирани части от пледоарията на адвокатът на Цацарови и Бояджиеви, от която също става ясно, че е записана симулативна цена при сделката.

„Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60 921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като тя е изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която й е била платена“, обяснява адвокатът.

Цацарови и Бояджиеви твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151,11 лева по Централния курс на БНБ към датата на плащането)“, става ясно от решението на съда.

Страните са подписали предварителен договор, според който реалната цена от 60 408 е обезщетение, а цената на покупката е 1000 лв. Обезщетението е трябвало да бъде изплатено, ако сделката се развали по вина на продавача - Мария Сотирова.

Пред съда тя се позовава на нотариалния акт и получените 1000 лв., отричайки, че знае за прикрити цени.

Съдът приема за вярно записаното в предварителния договор и е отсъдил Мария Сотирова да върне на нотариусите парите с лихви, които са били отредени като обезщетение по предварителния договор.

Мария Сотирова обжалва решението на Окръжния съд, както и собствеността на братовчедите си върху имота.

С парите от продажбата на имота тя вече е купила апартамент в Пловдив и го е прехвърлила на сина си. Братовчедите завеждат дело, за да влязат във владение на овощната градина, а ответници са Цацарови и Бояджиеви.

Вторият имот също е купен за 1000 лв., а реалната му цена е била 60 408 евро. В декларацията си за имотно състояние за 2008 г. Сотир Цацаров декларира, че за 59 604 лв. съпругата му е станала собственик на два имота, овощни градини.

През 2009 г. вестник „24 часа“ пише за случая. От публикацията се разбира, че всъщност целта е била чрез серия от процесуални ходове и вратички в закона Мария Сотирова да задържи 60 000 евро, взети от продажбата на овощната градина.

През юли вестник „Труд" писа, цитирайки декларацията на Меглена Цацарова, че тя печели близо 17 300 лв. на месец като нотариус, но в Пловдив.

Семейството има и 4 банкови влога в евро и в левове. Неговите са за общо 53 956 лв., а нейните - за 218 183 лв.

#Сотир Цацаров #Меглена Цацарова #главен прокурор #Агенция по вписванията #Окръжен съд #Кърджали #укриване на данъци #„Биволъ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »