Бум на сифилис и гонорея в Гърция

Бум на сифилис и гонорея в Гърция

Canva

A A+ A++ A

Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, а на гонорея - с над 120% в периода 2020-2022 г., показват данни на Гръцката национална организация за обществено здраве (EODY), цитирани от „Катимерини“.

През 2022 г. са регистрирани 862 диагнози за сифилис в сравнение с 404 през 2020 г. Диагнозите за гонорея са се увеличили от 164 на 362 през същия период.

Преобладаващата част (93%) от случаите на сифилис са открити при мъже, които са предимно на възраст основно между 25 и 64 години. При повечето от случаите при мъжете (72%) начинът на предаване на инфекцията е бил свързан със сексуален контакт между лица от един и същи пол.

Мъжете са засегнати най-много (96 процента) и при откритите случаи на гонорея, като повечето от тях попадат във възрастовата група 25-44 години. Начинът на предаване на инфекцията е бил разделен между мъже при сексуален контакт между мъже (47 процента) и между мъже и жени (46 процента).

От EODY заявиха, че увеличаването на откритите случаи на сифилис и гонорея е надежден показател за тенденцията при другите полово предавани болести и за сексуалните нагласи на населението.

"Следователно изглежда, че високорисковото сексуално поведение се умножава и засяга все по-голяма част от населението, което прави наложително контролирането на разпространението и предотвратяването на предаването на полово предавани болести", заявиха от EODY.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"