ЕП подкрепи малтиеца Тонио Борг за еврокомисар по здравеопазването

ЕП подкрепи малтиеца Тонио Борг за еврокомисар по здравеопазването
Малтиецът Тонио Борг ще заеме мястото на сънародника си Джон Дали, който беше принуден да подаде оставка по подозрение в конфликт на интереси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент одобри официално номинацията на Тонио Борг за поста еврокомисар за здравеопазването и потребителите.

Малтиецът ще заеме мястото на сънародника си Джон Дали, който беше принуден да подаде оставка по подозрение в конфликт на интереси.

Номинацията на Тонио Борг беше одобрена с 386 гласа „за“ и 281 „против“ въпреки изразените притеснения от някои евродепутати относно изразяваните му в миналото позиции против аборта, както и някои изявления, преценени като хомофобски, предадоха АФП и БГНЕС.

Тонио Борг ще може да встъпи в длъжност незабавно, съобщи Европейската комисия.

Назначението му беше почти сигурно след изслушването му миналата седмица от ЕП, след което представянето му беше оценено позитивно от компетентните комисии.

„ЕП изрази задоволство от компетентността, европейския ангажимент и независимостта на кандидат-комисаря“, съобщи германският консерватор Клаус-Хайнер Лен, председател на конференцията на председателите на комисии в ЕП.

Някои евродепутати обаче, по-специално либералите и зелените, изразиха притеснение относно заявяваните от Тонио Борг позиции в миналото по обществени въпроси.

На среща във вторник вечерта членовете на Групата на социалистите и демократите, втората по численост в ЕП, се обяви с мнозинство от две трети срещу номинацията на Тонио Борг, но все пак групата не даде нареждане на членовете си как да гласуват, съобщи председателят й Ханес Свобода.

След като предшественикът му Джон Дали беше принуден да подаде оставка по подозрение в конфликт на интереси около ревизирането на европейското законодателство за тютюнопушенето, Тонио Борг обеща да представи през януари догодина ново „амбициозно предложение“ за законодателство в тази област.

#Тонио Борг #еврокомисар за здравеопазването #ЕП #ЕК #Ханес Свобода #Джон Дали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »