Над 200 млн. долара очаква България от стокообмена с Ирак

Над 200 млн. долара очаква България от стокообмена с Ирак
За няколко години експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти, допълни земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Повече от 200 млн. долара се очаква да бъде стокообменът между България и Ирак за 2012 г., заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

По време на брифинг с министъра на земеделието на Ирак Езулдин Абдула Хюсен Алдола в сряда Найденов отбеляза, че за първи път министър на земеделието на Ирак е на посещение в България, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Найденов посочи, че за последните години стокообменът между двете държави е бил около 6 млн. долара годишно, което е само по отношение на износа. За няколко години експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти, допълни министърът.

Според Найденов Ирак има нужда от пшеница и фуражи за животните, от месо и от млечни продукти, като България подкрепя Ирак в различни сфери, в които може да бъде полезна.

„Предимно в областта на прехраната и заздравяването на тяхната земеделска инфраструктура. Аз декларирах намерението на България да ги подпомогне в аграрната област“, допълни българският земеделски министър.

В петък ще се проведе форум с представители на българския аграрен бизнес, които ще представят своите оферти. Ако интересите съвпаднат, стокообменът между България и Ирак може да бъде увеличен чувствително, смята Найденов.

„Изразихме готовност да приемем техни студенти за обучение в аграрния сектор, както и да изпратим на място екип от наши инженери“, каза още министър Мирослав Найденов.

Той обясни, че са говорили и по темата за горския сектор, тъй като в Ирак имат нужда от дърва.

„Вратите са отворени и да се надяваме днешната ни среща да има икономическа стойност“, сподели Найденов.

В четвъртък делегацията от Ирак ще посети различни предприятия, за да се запознае с възможностите на бизнеса в България.

#България #Ирак #земеделие #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"