Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

БГНЕС

A A+ A++ A

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху представи план за Ивицата Газа след края на конфликта. Това е първото му официално предложение за края на войната в управляваната от "Хамас" палестинска територия.

Според документа, представен снощи на членовете на Кабинета по сигурността, Израел ще запази контрола на всички земи на запад от река Йордан, включително окупирания Западен бряг и Ивицата Газа.

В списъка с дългосрочни цели Нетаняху отхвърля "едностранното признаване" на палестинската държавност. Той казва, че уреждането на въпроса с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки двустранни преговори.

В Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап и колко дълго ще продължи. Израелският премиер поставя като основно условие за възстановяването на Газа пълната ѝ демилитаризация.

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на палестинския анклав и да си сътрудничи с Кайро и Вашингтон в тази област, за да предотврати опитите за контрабанда.

За да се замени управлението на "Хамас" в Газа, като същевременно се запази общественият ред, израелският премиер предлага да се работи с местни представители, "които не са свързани с терористични държави или групи и не са финансово подкрепяни от тях".

Нетаняху призова и за преустановяване на дейността на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци и замяната ѝ с други международни групи за помощ.

#Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници