Н. Младенов: България е доказано надежден съюзник в НАТО

Н. Младенов: България е доказано надежден съюзник в НАТО
Изявлението на министър Николай Младенов в Прага бе по повод 10-ата годишнина от получаване на покана за членство в НАТО през 2002 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България се доказа като надежден съюзник в НАТО, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Прага.

Изявлението на министъра е по повод 10-ата годишнина от получаването на покана за членство в НАТО през 2002 г., предаде БГНЕС.

„Десет години след получаване на покана за членство България доказа, че е способна да отговори на задълженията си за колективна отбрана и да допринесе за мира и сигурността в евро-атлантическото пространство и в регионален план“, заяви Николай Младенов.

Той подчерта, че България е извършила болезнени реформи в сектора за сигурност, доведени до успешен край благодарение на „едно цяло поколение български политици и експерти“, съобщиха от МВнР.

Николай Младенов допълни, че България е готова да споделя натрупания опит с кандидат-членки на НАТО, особено в Западните Балкани, предвид „общото ни желание да бъдем част от едно и също евро-атлантическо семейство на споделени ценности и общи интереси“.

„Подкрепяме твърдо политиката на „Отворени врати“ на НАТО и продължаваме да оказваме подкрепа на държавите от региона в дух на добросъседство и партньорство“, заяви още Николай Младенов.

На срещата на външните министри на Алианса в Талин през пролетта на 2010 г. България беше един от най-изявените застъпници за предоставянето на План за действие за членство на Босна и Херцеговина, подчерта българският външен министър.

Отделните формати за сътрудничество с Русия, Грузия и Украйна, както и партньорската политика на Алианса като цяло откриват пътя за безпрецедентно по своята същност сътрудничество, простиращо се чак до Япония, Австралия и Република Корея, отбеляза още министърът.

„Съвременната среда за сигурност изисква от нас като Алианс на 28 свободни и демократични нации да бъдем в постоянна готовност, да разполагаме с нужните способности и воля да се справим както с познатите ни проблеми на сигурността, така и с новите асиметрични заплахи като тероризъм, кибер атаки и разпространение на оръжия за масово унищожаване. България има принос за всички операции на НАТО, а българското участие винаги се е оценявало високо от нашите съюзници“, завърши изявлението си Николай Младенов.

#Николай Младенов #министър на външните работи #НАТО #Прага #Западни Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници