60 млрд. долара ще струва възстановяването на Сирия след свалянето на Асад

60 млрд. долара ще струва възстановяването на Сирия след свалянето на Асад
Сумата от 60 млрд. долара ще е необходима на страната, за да предотврати срив на икономиката си, заяви в Дубай Жорж Сабра, един от лидерите на новата опозиционна коалиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

60 млрд. долара ще струва възстановяването на Сирия след евентуалното сваляне на режима на президента Башар Асад.

Сумата ще е необходима на страната, за да предотврати срив на икономиката си, заяви в Дубай Жорж Сабра, един от лидерите на новата опозиционна коалиция.

„През първите 6 месеца ще ни трябват 60 млрд. долара незабавна помощ за възстановяването“, заяви Жорж Сабра при откриването на конференция за инвестициите в Сирия в бъдеще.

Тези средства ще са необходими, „за да се решат най-належащите проблеми“ - на първо място настаняването на хората след разрушаването на 2,5 милиона жилища от началото на кървавия бунт през март 2011 г., предадоха АФП и БГНЕС.

Фарах Атаси, видна ръководителка на коалицията, посочи, че средства ще бъдат нужни за сирийските банки и за Централната банка, за да се осигури възстановяването на важни инфраструктури като водоснабдяването, електрическата мрежа и системата на здравеопазване, и те да продължат да функционират.

„Трябва да се предотврати сриването на сирийската държава, защото това би довело до многобройни проблеми в икономиката и в сферата на сигурността“, заяви тя.

Споразумение за сформирането на Национален сирийски опозиционен блок, който да представлява интересите на всички противници на действащия сирийски президент Башар Асад, бе подписано на 11 ноември в столицата на Катар Доха.

В настоящия момент той е признат за единствен легитимен представител на сириийския народ от страните от Персийския залив, редица членове на Арабската лига и Турция, както и от Франция, която заяви намерение да акредитира посланик на опозиционния блок в Париж.

#Сирия #Башар Асад #президент на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници