Денков още чака разговор с Мария Габриел за ротацията

Денков още чака разговор с Мария Габриел за ротацията
A A+ A++ A

Министър-председателят Николай Денков все още очаква разговор с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел относно ротацията в българското правителство. Това обяви самият той по време на визитата си във Франция.

„Това правителство има смисъл да съществува, ако продължи да изпълнява това, което е записано в управленската програма, и реформите, за които сме се събрали заедно”, категорично заяви Денков.

Относно меморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ, премиерът коментира, че е било ясно, че документът е начална точка за преговори. „Текстът беше изпратен на Мария Габриел. Предполагам, че го е изпратила на ключовите лидери, които подкрепят правителството. Ако погледнем какво се случва от декември насам, това е липсата на напредък. Целта е да върнем фокуса върху въпроса защо сме направили това правителство”, каза още премиерът.

Той коментира, че френската страна е заявила, че ни подкрепя за влизането ни в Шенген, посочи министър-председателят. „Буквалните думи бяха: „Вашите успехи са успехи и на Европа. Затова ние ще ви подкрепим”.

„Получихме много ясни и подчертани поздравления от френския президент Еманюел Макрон за това, което направи правителството през последните осем месеца. Това, което той допълни, е, че цяла Европа вижда тези успехи”, заяви Денков.

„Срещата продължи по-дълго, защото имахме интензивна дискусия по важни теми и за двете държави, както и за Европа. Първо това, което е важно за Франция, е да бъде изградена ясна отбранителна стратегия и система за защита от евентуална руска атака. Те са готови да работят заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия”, обясни той.

„Втората област, за която разговаряхме, беше за енергетиката. Обсъдихме как Франция може да помогне за развитието в България. Говорихме и за развитието на водноелектрически проекти в нашата страна. Още една тема бяха и културните проекти. От години има идея за изграждането на музей, съвместно с Агенцията за музеите на Франция”, допълни Денков.


#Николай Денков #ротация #Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници