Плевнелиев: Доказах, че Конституцията не е само правила и абзаци

Плевнелиев: Доказах, че Конституцията не е само правила и абзаци
На 15 ноември президентът Росен Плевнелиев си тръгна, след като първите трима избрани конституционни съдии се заклеха. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев смята, че осуетявайки церемонията по клетвата на Венета Марковска в Конституционния съд, е доказал, че Българската конституция не е само правила и абзаци.

„Сигурен съм, че всеки от нас научи своя урок“, заяви държавният глава по повод скандала със съдийката, предаде БГНЕС.

На 15 ноември Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

Оттеглянето на президента се случи за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 г., когато е основан.

Президентът обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия, и си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

„Със своите действия аз доказах, че Българската конституция не е само правила и абзаци“, коментира Росен Плевнелиев.

Той също така припомни, че многократно той самият е изразявал съмнения относно съдия Марковска.

„Беше повече от ясно, че тази съдийка не беше приета от българите, а обществото имаше своите съмнения“, подчерта президентът.

В защита на своята позиция президентът цитира съвет, даден му от италианския му колега Джорджо Наполитано.

„Успехът за един президент се крие в това той да върши две основни неща. Едното е да не влиза в политически игри. Второ - да действа от гледна точка на духа на Конституцията", каза той.

Плевнелиев отказа да коментира номинацията на президента Петър Стоянов, предложен от СДС за кандидат за конституционен съдия.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Венета Марковска #КС #Закон за КС #Конституционен съд #Георги Ангелов #Борис Велчев #Анастас Анастасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"