Ротация или не: Експерти коментираха

Ротация или не: Експерти коментираха

БТА

A A+ A++ A

Не знаем дали ще има ротация, или не. Но мога да подскажа какво е възможно да се случи, ако няма ротация, или тя придобие уродлив вид. Ще влезем в порочен кръг на политически кризи, каквито имаше преди съставянето на правителство. Той доведе до там, че президентът придоби безконтролна власт върху процесите в страната, от което настоящето правителство натрупа нови негативи. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политологът Георги Киряков.

Според него, ако има ротация в "някакъв уродлив вид" скандалите ще продължат, както и спадът на доверието към министри, лидери на партии и парламент. Ако има нормална ротация, политическата ситуация ще продължи да се успокоява, смята Киряков.

Според Светлин Тачев, политолог от "Галъп", Борисов вдига залога, за да постигне това, което иска. „Целта му е Външно министерство да е негово. Очакваше се да има противопоставяне, но то няма да доведе до разпад на правителството. По-възможно е да има ротация”, добави той.

„Разпределението на регулаторите също е важно. Това е допълнителна интеграция в политическата власт и окупиране на нови територии. Нито за ГЕРБ, нито за ПП-ДБ е изгодно да развалят управлението. Те имат мнозинство, което няма да успеят да постигнат втори път. Този, който развали управлението, ще понесе политическите последици. При нови избори трудно ще се направи подобна сглобка”, смята Тачев.

#ротация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници