202913 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Кабинетът обсъжда нова оперативна програма – за образование и наука

21 ноември 2012, сряда / 08:35; Коментари: 0
Send to Kindle
Кабинетът обсъжда нова оперативна програма – за образование и наука
Програмата, свързана с образование и наука, ще бъде шестата оперативна програма, финансирана от ЕС. Снимка: „Мениджър“

Очаква се правителството да одобри оперативна програма за наука и образование за интелигентен растеж за периода 2014–2020 г.

Към момента е сигурно, че в следващия програмен период ще има пет програми – транспорт, околна среда, регионално развитие, конкурентоспособност и човешки ресурси.

Програмата, свързана с образование и наука, ще бъде шестата.

Учените от БАН отдавна настояват за собствена оперативна програма. Пред Дарик Христо Лафчиев от ядрения институт на академията разкритикува проектодокумента.

„В този проект почти всичко е анализ и това е, там приключва. Няма мерки, няма разпределение на финансите между тях. Изказва се пожелателното становище да се изхарчат 4 млрд. лева за наука и образование за 7 години, което е крайно малко, допълнително“, посочи той.

Според Лафчиев трябва да се насърчава човешкият потенциал, защото в противен случай учените не са мотивирани да останат да работят в България.

„Примерно един учен, който работи в някакъв институт, изобретява нещо, да има бюджет да отиде една година в някоя фирма да го приложи. Това е връзката между наука и бизнес. Как става конкретно? Правиш някакъв алгоритъм, правиш някаква програма, правиш някаква разработка, отиваш и говориш с хора в някоя частна фирма, но те ти казват, че е чудесно, но че нямат пари да ти платят сега да я внедриш при тях. Той казва спокойно, има един бюджет тука, ще приложа, до 15 дни ще получа отговор, ако те считат, че е перспективно, идвам при вас, една година работя при вас, прилагаме и се връщам обратно в Института да разработвам нови неща“, обясни ученият.

Според авторите на оперативната програма тя е насочена към постигането на интелигентен растеж.

Водещите експертни изследвания в Европа и САЩ показват, че едно евро или един долар, инвестирани в образование и научни изследвания, дават на националните икономики 10% възвръщаемост на годишна база.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: