Барозу назначи еврокомисар за еврото

Барозу назначи еврокомисар за еврото
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се усмихва след обсъждането в европарламента на резултатите от снощната среща на Европейския съвет заради дълговата криза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен ще бъде натоварен със задачата да управлява въпросите, свързани с единната европейска валута – еврото, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Смятам да натоваря Оли Рен с допълнителни отговорности. Той ще стане заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономическите и валутните въпроси и еврото. Да имаме комисар, който е натоварен специално с еврото, показва, че искаме управлението на еврото да се случва в общностна рамка“, заяви Барозу пред Европейския парламент в Страсбург след снощната среща на върха на Европейския съвет в Брюксел по повод дълговата криза в еврозоната, цитиран от БНР.

Според Жозе Мануел Барозу подобен ход е изключително важен, но ще има и символично значение, а символите са важни, подчерта председателят на Еврокомисията.

Номинацията на Рен може да доведе до създаване на пост финансов министър за еврозоната, за което призовават някои лидери от Европейския съюз, както и отиващият си председател на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, посочва Франс прес.

Друга новост в организацията на Европейската комисия, съобщена от Базору в четвъртък, е поставянето на европейската статистическа служба Евростат под отговорността на еврокомисаря за данъчната политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

„Европа е по-близо отвсякога до разрешаването на икономическата и финансовата криза и до възвръщането си на пътя на растежа. Днес разполагаме с една по-амбициозна платформа, на базата на която да градим бъдещия растеж на Европа“, каза още Барозу пред Европарламента по повод резултатите от вчерашната среща на върха на лидерите на 27-те страни – членки на ЕС.

„Особено съм щастлив, че заключенията от срещата подчертават ролята на общностния подход и на Комисията в икономическото управление... Днес Европейският съюз показва, че можем да се обединим в най-решаващите моменти и да демонстрираме нашето единство, солидарност и решимост за европейско обновление“, заяви председателят на ЕК.

#Жозе Мануел Барозу #ЕК #председател на ЕК #Европейска комисия #Оли Рен #евро #ЕС #Европейски съюз #Европейски съвет #Еврокомисар по икономическите и валутните въпроси #Евростат #Алгирдас Шемета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"