НПО-та искат да се узакони присъствието на медицинско лице при домашно раждане

НПО-та искат да се узакони присъствието на медицинско лице при домашно раждане
Към момента акушерите имат правото да асистират при раждане само в случай, че то не е планирано, Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Неправителствени организации поискаха да се узакони присъствието на медицинско лице при домашното раждане.

Сред основните им мотиви са, че българското законодателство противоречи на Европейската конвенция за защита на правата на човека, според която жената има право да избере къде да осъществи раждането, предаде „Дарик".

В България обаче въпросът юридически бил неуреден, тъй като ако медицинско лице присъства на планирано раждане извън лечебно заведение, то носи административно наказателна отговорност за всички последствия. Независимо от това обаче по неофициална информация в страната се извършват по около 30 извънболнични раждания всяка година.

Към момента акушерите имат правото да асистират при раждане само в случай, че то не е планирано, Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки.

„Аз имам правото да се намеся, защото по този начин се гарантира животът на бебенцето. Но ако ме покани някоя от дамите да водя раждане и аз се съглася, и ако случайно се случи нещо като инцидент, най-малкото едно кървене, трябва да се транспортира жената до болницата, аз нося наказателна отговорност, парична глоба. Да не говорим вече при смърт - лишаване от свобода"", каза Казълова.

Според Мина Парчева от сдружение „Родилница" един от плюсовете на раждането в домашни условия е, че с него се избягват някои практики, които се прилагат в АГ болниците и които според Парчева са доказано вредни.

„На страницата на Световната здравна организация има списък с практики, при които няма достатъчно доказателства, че спомагат за процеса на раждане, а все още, за съжаление, се практикуват в нашите АГ-отделения", обясни Перчева.

Тя допълни, че освен да се отмени наказателната отговорност на медицинските лица, асистиращи домашно раждане, е нужно да се създаде критерий за селекция на жените, които могат да родят извънболнично. Първото, което от организациите ще поискат, е свикването на кръгла маса с представители на отговорните по въпроса институции.

Според Емилия Казълова обаче резултати не могат да се очакват в близките няколко години.

#раждане #дом #медицинско лице #болници #акушерки #НПО #сдружение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници