Президентът и премиерът на Румъния вече в остро противоречие за бюджета на ЕС

Президентът и премиерът на Румъния вече в остро противоречие за бюджета на ЕС
Миналата седмица Понта заяви, че предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да се съкрати бюджета на блока за 2014г. - 2020г. със 75 млрд. евро е „неприемливо" и призова Бъсеску да наложи вето. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Румънският държавен глава Траян Бъсеску и министър-председателят Виктор Понта се сблъскаха по въпроса за политиката на Румъния по време на предстоящата среща на върха на ЕС.

Срещата на върха, която започва в четвъртък, ще се фокусира върху оспорвания бюджет на блока.

Бъсеску подчерта, че е в интерес на Букурещ да преговаря, а не да размахва заплахи, че ще използва своето право на вето, цитираха го АФП и информационна агенция „Фокус".

Според румънския президент подобна позиция на Румъния ще изолира страната от  разговорите.

„По мое мнение, националните интереси на Румъния не могат да бъдат предмет на преговори, нито обект на компромиси", подчерта от своя страна Понта.

Миналата седмица Понта заяви, че предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да се съкрати бюджета на блока за 2014г. - 2020г. със 75 млрд. евро е „неприемливо" и призова Бъсеску да наложи вето.

#Румъния #президент на Румъния #Траян Бъсеску #министър-председател на Румъния #Виктор Понта #среща на върха #Европейски съюз #бюджет #вето #ЕС #председател на ЕС #Херман Ван Ромпой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници