Иран откри огромно находище на газ в Каспийско море

Иран откри огромно находище на газ в Каспийско море
Граници на акваториалните претенции на Иран в южно Каспийско море. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Голямо находище на природен газ в Каспийско море откриха ирански геолози.

Според иранския министър на петрола Ростам Касеми находището е с обем 50 трилиона куб. фута (1.42 трилиона куб. метра), съобщава иранският портал Shana, цитиран от РИА „Новости“.

Запасите са на дълбочина 700 м и по думите на Касеми са изцяло в пределите на иранската морска граница.

Министърът уточни, че откритото находище по обем е пет пъти по-голямо от откритите досега запаси на газ в иранската част на Каспийско море, които възлизат на 11 трилиона куб. фута.

Резервите на природен газ на Иран отстъпват само на руските и представляват 16% от световните запаси.

Петте държави, граничещи с Каспийско море, все още не са постигнали споразумение относно това каква част от морето притежава всяка от тях.

Проектът за изграждане на транскаспийски газопровод между Туркменистан и Азербайджан, който може да бъде включен в т.нар. Южен газов коридор на Европейския съюз, среща голямата съпротива на Русия и Иран.

Двете държави обявиха, че се противопоставят на проекта по екологични и юридически причини, свързани основно с правното положение на Каспийско море и петте каспийски държави.

Позицията на Русия и Иран е, че потенциален газопровод, независимо от неговия маршрут, трябва да получи одобрението и на петте държави, граничещи с Каспийско море: Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан.

#Каспийско море #Русия #Иран #Туркменистан #Азербайджан #Казахстан #природен газ #Южен газов коридор #ЕС #газопровод #Европейския съюз #находище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници