Дянков пред „Таймс": Банковият съюз трябва да означава равни гласове за всички

A A+ A++ A

Банковият съюз трябва да означава равни гласове за всички членове, заяви българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю пред британския в. „Таймс”.

„Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор, каза в понеделник вицепремиерът на България, чието интервю цитира БГНЕС.

Симеон Дянков, който е и финансов министър похвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт и заяви, че „несъмнено" те направиха единната валута и Европа като цяло по-стабилни.

България замрази кандидатурата си за присъединяване към еврозоната, но Дянков посочи, че е възможно страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък. Той заяви, че мястото на България „несъмнено" е в единната валута.

Въпреки това той каза, че гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка.

Естествена последица е тези държави-членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, заяви той.

В понеделник Кипър, който е ротационен председател на ЕС, разпространи нов проект на комплект от предложения за банковия съюз, чиято цел е да даде старт на прекъснатите преговори.

Голяма част от развиващия се европейски банков сектор се притежава от лидери на еврозоната, което означава, че те ще бъдат дълбоко засегнати от плановете за единен надзорен орган, независимо дали ще се присъединят към банковия съюз.

Първоначалните предложения на ЕС бяха критикувани за това, че не дават достъп на държавите, които не членуват в еврозоната, до спасителния фонд на зоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – дори и банките им да подлежат на диктата на единния надзорен орган.

Европейската банка за въстановяване и развитие (ЕБВР), която беше създадена, за да кредитира страните от бившия Източен блок, призова да се позволи на държавите, които не членуват в еврозоната, да се включат в ЕМС, ако се включат и в механизма за единен надзор.

Идеята на банковия съюз е да се прекъсне порочния кръг между държавния дълг и банковите системи на европейските държави, който заплашва да разруши единния валутен съюз.

„Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институции, свързана с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на глас", заяви г-н Дянков по време на посещение в Лондон.

„Държавите, които не членуват в Еврогрупата трябва да седят на масата като равни... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до ЕМС? Считам, че това ще бъде естествена стъпка", добави той.

Министър Дянков заяви, че понастоящем неговата страна не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната.

България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика, заяви министър Дянков и допълни, че е твърдо решен да защити режима на изключително ниски данъци в България.

Също така той подкрепи твърдия подход на Великобритания към преговорите за бюджета на ЕС и заяви: „Ако всяка страна се опитва да консолидира (публичните си финанси), ЕС също трябва да намери начини за консолидация".

Предвид това, че валутният курс в България е фиксиран към еврото, страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като Банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретноспособност, смята той.

Германия се стреми да получи по-силно влияние вътре в единния надзорен орган, което да отразява нейния по-силно развит банков сектор и по-големия фискален риск, който ще поеме при една бъдеща криза, посочва изданието.

Тя също така иска да запази надзора върху по-малките германски кредитори, а не на ЕЦБ да бъдат предоставени правомощия над всичките 6 000 банки в еврозоната.

Великобритания няма да се присъедини към Банковия съюз, но се опитва да запази своето влияние в Европейския банков орган, пише вестникът.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #България #еврозона #Европейската централна банка #ЕЦБ #Европейската банка за възстановяване и развитие #ЕБВР #Европа #ЕС #Европейския механизъм за стабилност #ЕМС #Лондон #Франция #Германия #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?