Безработицата вреди на сърцето като тютюнопушенето

Безработицата вреди на сърцето като тютюнопушенето
В анализа на резултатите се посочва, че уволненията и съкращенията създават най-голяма опасност от инфаркт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Безработицата засяга не само портфейла – тя може да увреди и сърцето, предаде Асошиейтед прес, като се позова на резултатите от проучване, което свързва безработицата с инфаркта при по-възрастни работници.

Като отделен фактор безработицата се нарежда до пушенето, високото кръвно налягане и други причини, които влияят на сърцето.

Изследователите анализирали данни за повече от 13 000 мъже и жени на възраст от 51 до 75 години, участвали в проучване на зависимостта между здравословното състояние и пенсионирането.

От 1992 г. до 2010 г. участниците в проучването били интервюирани веднъж на всеки две години с въпроси за тяхната работа и здравословно състояние.

Изследователите обединяват в понятието „загуба на работата“ няколко възможности – уволнение, съкращаване, периоди без работа при смяна на работното място, както и доброволно напускане.

В анализа на резултатите се посочва, че уволненията и съкращенията създават най-голяма опасност от инфаркт.

Пенсионирането не се смята за форма на безработица.

„Все още се опитваме да разберем каква е реакцията на хората при очаквано или доброволно напускане на работа и случаите, при които уволнението или съкращението идват като шок“, заяви Сара Българд, изследовател от Мичиганския университет в Чикаго, цитирана от АП и БТА.

На теория загубата на работа може да предизвика инфаркт при хора със сърдечни заболявания или стеснени артерии.

Наред с това трябва да се отчита и фактът, че при загуба на работа се губи и здравната осигуровка, която би позволила по-добри медицински грижи.

Близо 70 на сто от анкетираните поне веднъж са оставали без работа, а поне 10 на сто от тях са оставали без работа по четири и повече пъти.

През периода на проучването сред анкетираните били регистрирани 1061 случая на инфаркт.

Данните показват, че при хората, които поне веднъж са оставали без работа, опасността от инфаркт е с 22 на сто по-висока в сравнение с хората, които никога не са се оказвали в такова положение.

А при хората, които са оставали без работа четири или повече пъти, опасността от инфаркт се увеличавала с 60 на сто, твърдят авторите на изследването въз основа на анализираните данни.

#безработица #инфаркт #сърце #пушене #високо кръвно #Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »