10 г. затвор за бившия премиер на Хърватия Санадер след корупционен скандал

10 г. затвор за бившия премиер на Хърватия Санадер след корупционен скандал
Иво Санадер бе обвинен за вземане на 10 млн. евро подкуп от директора на унгарска петролна компания в замяна на придобиване на контролен пакет акции в хърватска компания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден на 10 години затвор по обвинения в корупция от съда в Загреб.

„Подсъдимият Иво Санадер е осъден на десет години затвор," заяви съдията Иван Турудич, докато бившият правителствен ръководител (2003 – 2009 г.) слушаше с мрачно лице произнасянето на присъдата.

Решението на съдията включва още Иво Санадер да плати в 15-дневен срок глоба от 3,6 млн. куни (около 480 000 евро) на хърватската държава.

Иво Санадер бе обвинен за вземане на 10 млн. евро подкуп от директора на унгарската петролна компания МОЛ в замяна на придобиване на контролен пакет акции в хърватска компания, припомня БНР.

Случаят е разглеждан като незаконно забогатяване от войната. Иво Санадер се е възползвал от военното положение и високата инфлация, заради които страната е имала ограничен достъп до международните финансови пазари.

Прокуратурата нарече бившия премиер на Хърватия предател на националните интереси и поиска максималната присъда от 15 години затвор. Защитата пледира за оправдателна присъда.

Иво Санадер е най-високопоставеният политик, съден за корупция в Хърватия, която обеща да засили борбата с корупцията, преди да се присъедини към Европейския съюз следващата година.

#петрол #Унгария #корупция #ЕС #Загреб #Хърватия #Иво Санадер #мол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"