Дъщерята на Сталин била под наблюдение в САЩ

Дъщерята на Сталин била под наблюдение в САЩ
Йосиф Сталин с дъщеря му Светлана Алилуева. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Разсекретени документи на ФБР показват, че единствената дъщеря на Йосиф Сталин – Светлана Алилуева, е била под наблюдение, след като емигрира от бившия СССР в САЩ през 1967 г., съобщи Асошиейтед прес.

Документите били предадени в понеделник на агенцията по силата на закона за свобода на информацията, предаде Би Ти Ви.

Разсекретяването стана възможно, след като Лана Питърс – името, под което Светлана Алилуева е живяла в САЩ след брака си с Уилям Уесли Питърс през 1970 г. – почина миналата година на 85-годишна възраст в дом за възрастни хора в Уисконсин.

От паметна бележка от 1967 г. става ясно, че бившият посланик на САЩ в СССР и в Югославия Джордж Кенън предупредил ФБР, че съветски агенти могат да направят опит да се свържат с нея.

Според разсекретените 233 страници с документи на ФБР, отнасящи се до Светлана Алилуева-Питърс, САЩ са се интересували основно какво влияние ще окаже емигрирането й в САЩ и публикуването на знаменитите „Двайсет писма до приятел“ върху отношенията между Вашингтон и Москва.

Алилуева бе лишена от съветско гражданство, в СССР останаха двете й деца, а тя успя да се върне в родината си едва през 1984 г.

Не успяла да се приспособи към начина на живот в родната си страна и през 1986 г. отново напуснала СССР, този път завинаги.

Тя неведнъж е казвала: „Където и да се намирам, аз винаги ще бъда политически затворник на фамилията на моя баща“.

#Йосиф Сталин #ФБР #СССР #САЩ #Уисконсин #Югославия #Вашингтон #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »