Проф. Ива Христова: Пикът на грипа - до дни

Проф. Ива Христова: Пикът на грипа - до дни

Стоп кадър: бТВ

A A+ A++ A

Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица – две случаите ще започнат да намаляват. Това коментира в предаването „Събуди се” проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че е София –град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. „До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите”, каза Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. „Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години”, каза тя.

„Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по –леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко”, добави специалистът.

По думите на Ива Христова не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

#проф. Ива Христова #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници