Израел отложи нахлуването в Газа

Израел отложи нахлуването в Газа
Палестинско момче прибира плюшеното си мече и още малко лични вещи от разрушената си къща в Ивицата Газа. Конфликтът между ХАМАС и Израел беше възобновен на 14 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел отложи временно провеждането на сухопътна операция в Ивицата Газа.

Властите в Израел решиха да дадат шанс на усилията на Египет за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС, съобщи високопоставен израелски служител, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Взето беше решение да се отменят временно всякакви планове за сухопътна офанзива в името на успеха на дипломатическите усилия“, добави източникът.

В понеделник Израел даде на групировката ХАМАС, която управлява палестинския анклав Газа, 36-часов ултиматум за прекратяване на огъня, след изтичането на който заплаши да разшири военната си операция „Стълб на отбраната“.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, който е на посещение в Египет, заяви, че двете страни в конфликта в Газа трябва незабавно да прекратят огъня.

„Всички страни трябва незабавно да спрат огъня. Всяка нова ескалация би създала опасност за целия регион“, посочи Бан на съвместна пресконференция с ръководителя на Арабската лига Набил ал Араби.

От друга страна, американски високопоставен служител съобщи в столицата на Камбоджа Пном Пен, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще направи посещения в Израел и Египет на седмия ден от въоръжения конфликт между Израел и радикалното палестинско движение ХАМАС.

Клинтън, която е в Азия заедно с президента Барак Обама, ще си тръгне от Пном Пен в понеделник, за да посети Кайро и Рамала за разговори с египетски и палестински ръководители, както и Израел, където ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Въоръженият конфликт между палестинската групировка ХАМАС, която управлява анклава Газа, и Израел беше възобновен на 14 ноември. В понеделник, шестия ден от бомбардировките, бе съобщена официална информация за загинали 95 палестинци и 3 израелци.

#Ивицата Газа #Израел #Хамас #операция „Стълб на отбраната" #ООН #Бан Ки-мун #генерален секретар на ООН #Арабска лига #Хилари Клинтън #Барак Обама #Президент на САЩ #Камбоджа #Пном Пен #Кайро #Рамала #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници