Комунистите не могат да смятат, твърди Симеон Дянков

Комунистите не могат да смятат, твърди Симеон Дянков
Комунистите са показали, че не могат да смятат, и в парламента го доказват често, коментира вицепремиерът Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комунистите не могат да смятат, твърди министърът на финансите Симеон Дянков.

„Комунистите са показали, че не могат да смятат, и в парламента го доказват често“, коментира вицепремиерът в студиото на БНТ, представяйки официалните данни на БНБ за фискалния резерв към 31 юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт.

„Тогава фискалният резерв беше 7,71 млрд. лв., към 30 септември 2012 г. фискалният резерв е 7,17 млрд. лв. Разликата е около половин милиарда лева, а не 5 милиарда, както те твърдят“, заяви Симеон Дянков.

Той подчерта, че освен парите в БНБ, трябва да се вземат предвид и оставените неплатени сметки в размер на 2,159 млрд. лв. за „Цанков камък“, за въртолети, фрегати и т.н.

Симеон Дянков посочи, че за Бюджет 2013 са внесени около 30 допълнителни предложения, като две от тях приемат и управляващите от ГЕРБ.

„Става въпрос за допълнителните 20 милиона към бюджета на МОМН за увеличаване заплатите на учителите. Другото предложение е за 30 милиона за детски градини, като искаме за 4 години да построим още 60 детски градини. Приоритетно това ще бъде в големите градове – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Плевен“, обясни финансовият министър.

Симеон Дянков коментира, че залагането на естествен буфер с бюджетни изчисления за дефицит от 1,9% при прогнозиран дефицит от 1,2% е част от последователната политика на ГЕРБ.

„Тук няма нищо предизборно, а начин, по който финансовото министерство работи“, отговори Дянков на съмненията, че правителството цели да създаде буфер в бюджета, който да използва предизборно догодина.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #Бюджет 2013 #БВП #БНБ #детски градини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"