Комисията по външни работи на ЕП: Изборите в Сърбия бяха нечестни

Комисията по външни работи на ЕП: Изборите в Сърбия бяха нечестни
A A+ A++ A

Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) беше информирана от докладчици, че изборите на 17 декември не са били честни и че Сърбия трябва да работи върху върховенството на закона, нормализирането на отношенията с Косово и привеждането на външната си политика в съответствие с тази на Европейския съюз.

Директорът и заместник-изпълнителен директор на Европейската служба за външна дейност Марко Маковец заяви пред евродепутатите, че ЕС очаква Сърбия да се съобрази с политиката на общността в областта на сигурността и санкциите. Той заяви, че от Сърбия, като кандидат за членство в ЕС, се очаква да покаже ангажираност с реформите, необходими за присъединяването, включително върховенството на закона, демократичните стандарти, свободата на медиите и нормализирането на отношенията с Прищина, което е от решаващо значение за регионалната стабилност.

Маковец посочи, че изборите са били доминирани от президента Александър Вучич, и добави, че очаква международните органи да преразгледат доклада на AFET. Той заяви, че Сърбия трябва да приложи мерките в този доклад преди всякакви бъдещи избори.

Майкъл Милър от Генерална дирекция "Политика на добросъседство и преговори за разширяване" припомни оценката на AFET, според която изборите са били технически добре организирани, но условията не са били справедливи, като медиите са били пристрастни и не е имало разграничение между държава и партия. Той призова официален Белград да осигури конструктивен диалог, след като AFET публикува окончателния си доклад.

И двамата представители на Европейската комисия заявиха, че отношенията между Белград и Прищина трябва да се нормализират.

БГНЕС

#Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници