САЩ се изправи срещу Русия в ООН заради Газа

САЩ се изправи срещу Русия в ООН заради Газа
Въоръженият конфликт между палестинската групировка ХАМАС, която управлява анклава Газа, и Израел беше възобновен на 14 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ няма да дадат съгласието си за текст на декларация на Съвета за сигурност на ООН за Ивицата Газа.

Според САЩ той подкопава усилията за постигане на спиране на огъня, съобщи американският представител на ООН Сюзан Райс, цитирана от АФП и БГНЕС.

В края на ново съвещание на Съвета за сигурност Русия съобщи, че ще предложи резолюция за незабавно спиране на огъня между Израел и групировката ХАМАС в палестинския анклав Газа, ако 15-те страни не успеят до вторник да се споразумеят по текст, призоваващ за край на враждебните действия между Израел и въоръжените палестински групировки в Ивицата Газа.

Документът, който беше внесен в СС на ООН в понеделник, ще бъде представен за гласуване в СС на ООН във вторник, в 14:00 часа местно време (23:00 часа българско).

Въоръженият конфликт между палестинската групировка ХАМАС, която управлява анклава Газа, и Израел беше възобновен на 14 ноември. В понеделник, шестият ден от бомбардировките, бе съобщена официална информация за загинали 95 палестинци и 3 израелци.

САЩ са традиционен партньор на Израел и вече подкрепиха усилията на правителството на Бенямин Нетаняху да защити гражданите от бомбардировките на ХАМАС.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН САЩ имат право на вето върху решенията му и резолюция за Ивицата Газа не може да бъде приета без тяхното съгласие.

Русия също е постоянен член и заедно с Китай многократно блокира опитите за резолюция за Сирия, която да позволи военна намеса срещу режима на президента на Башар Асад.

#САЩ #Русия #ООН #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #Израел #Хамас #Ивицата Газа #вето #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"