България в Шенген по вода и въздух догодина?

A A+ A++ A

България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, ще препоръча Съветът по правосъдие и вътрешни работи в сряда.

Това е записано в проекторешението на Съвета на министрите от Европейския съюз, съобщи кореспондент на БНТ от Брюксел.

В проекта пише също, че сухопътните граници трябва да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

За да влезе в сила решението, то трябва да бъде одобрено от представителите на всички държави.

Досега Холандия се противопоставяше всеки път на разширяването на зоната без граници, като изразяваше загриженост за безопасността й, ако София и Букурещ се присъединят.

Не е ясно дали има промяна на холандската позиция, но е оптимистичен знак това, че в проекторешението на съвета са посочени точни дати за разширяването на Шенген.

Идеята за поетапно присъединяване беше на полското председателство на Европейския съюз, което се опитваше няколко пъти да реши проблема.

В петък лидерите на 27-те страни - членки на Европейския съюз, за пореден път отложиха приемането на България и Румъния в зоната за свободно пътуване.

Срещу приемането на България и Румъния в Шенген продължава да бъде Холандия, която вече наложи вето през септември 2011 г. заради недостатъчен напредък на двете държави в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Всички останали 24 страни от този граничен и митнически съюз са съгласни с разширяването му.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »