Трайков: България няма търпение за безмитна търговия с Корея

Трайков: България няма търпение за безмитна търговия с Корея
(От ляво на дясно:) Посланикът на Южна Корея Чун Би-хо, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Южна Корея е приоритетен икономически партньор за България, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков на форум, посветен на споразумението за свободна търговия между източноазиатската страна и ЕС.

„Усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции в перспективни сектори като електроника и електротехника, производство на автомобилни части, машиностроене, електромобили, информационни технологии, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, енергетика, транспорт и логистика, изграждане на технологични паркове и индустриални зони“, обясни Трайков, цитиран от БГНЕС, пред форума в София, който се организира от Атлантическия клуб в България и Посолството на Южна Корея.

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Република Корея бе подписано през октомври 2010 г.; то влезе влезе в сила "условно" през юли 2011, тьй като процеса на ратификацията му от участничките все още не е приключил.

„България има потенциал да играе ролята на входна врата за корейските стоки към европейския пазар. Българското правителство стимулира развитието на отрасли на икономиката с висока добавена стойност, а ние знаем, че можем активно да си партнираме с корейските компании именно в тези сфери“, допълни Трайков.

Той съобщи, че от ноември в Сеул започва работа български търговски представител.

През 2010 г. общият размер на стокообмена между България и Корея е 224 млн. щатски долара, с положително салдо за България, която е изнесла за Корея стоки и услуги на стойност 124 млн. щатски долара.

Тенденцията за нарастване на стокообмена, която се наблюдава от 2009 година, се запазва и през първото шестмесечие на тази година, отбеляза Трайков и припомни, че през 2010 година Република Корея е на девето място по външнотърговски отношения с ЕС.

Стокообменът между ЕС и Корея през миналата година е бил в размер на 66.7 милиарда евро.

Министърът обясни, че след като напълно влезе в сила споразумението между ЕС и Корея, ще се премахнат вносните мита за европейските стоки на корейския пазар в размер на близо 1.6 млрд. евро, което ще спести ресурс на българския бизнес и ще го направи по-конкурентоспособен.

Средно над 90% от експорта на български промишлени стоки за Корея ще достигат безмитно корейския пазар, посочи той, допълвайки, че основните експортни стоки за там ще се внасят почти без мито. Сред тях са антибиотици, пшеница, хидравлични двигатели, електрически прекъсвачи, интегрални схеми и други.

#Южна Корея #Трайчо Трайков #министър на икономиката #ЕС #Европейски съюз #външна търговия #Атлантически клуб в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"