Върнаха делото за банковия обир в Сливен на по-долна инстанция

Върнаха делото за банковия обир в Сливен на по-долна инстанция
Обвиняемият Стефан Стефанов на 23 март 2011 г. простреля охранител и държа като заложници над 18 часа служителки на „Инвестбанк" в Сливен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане на апелативна инстанция делото за банковия обир в Сливен.

Решението на върховните магистрати бе публикувано на сайта на съда.

В началото на март т.г. Бургаският апелативен съд постанови 16 години и осем месеца затвор за обвиняемия Стефан Стефанов, който на 23 март 2011 г. простреля охранител и държа като заложници над 18 часа служителки на „Инвестбанк" в Сливен.

Няколко месеца по-рано първоинстанционният съд в Сливен го осъди на 14 години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален „строг" режим.

Стефанов бе обвиняем и признат за виновен по девет обвинения, сред които за въоръжен грабеж в особено големи размери – 395 730,77 лева от банката (335 386 лв., 23 800 щатски долара, 13 000 евро и 885 британски лири, които той не можа да открадне, защото се предаде – бел. ред.), както и опит за убийство на охранителя Станчо Станчев.

29-годишният Стефан Стефанов обаче обжалва пред ВКС присъдата, а върховните магистрати приемат, че жалбата е основателни и втората инстанция е допуснала отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила.

Поради тази причина решението на Бургаския апелативен съд се отменя и делото се връща за ново разглеждане на втора инстанция.

Единствената част от решението на бургаските съдии, която не се отменя е частта, с която е потвърдено оправдаването на подсъдимия Стефанов за довършено престъпление по чл.199, ал.2, т.т.2 и 3 от Наказателния кодекс – т.е. за грабеж на движима вещ в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, придружен с опит за убийство.

#Върховният касационен съд #ВКС #Сливен #банков обир #Бургаския апелативен съд #Стефан Стефанов #Инвестбанк #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"